Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Důvěra dává novinám náskok v digitální transformaci

28. 6. 2019

Důvěra dává novinám náskok v digitální transformaci

VÖZ-Zeitungsmatinée za účasti mezinárodních odborníků zprostředkovalo informace o budoucích strategiích pro novinové podnikání.

Ve čtvrtek dopoledne uspořádala ve vídeňském Ringturmu Asociace rakouských novin (VÖZ) po své 66. valné hromadě akci nazvanou Deníkové matinée. Prezident VÖZ Markus Mair přivítal kolem 100 účastníků a čtyři špičkové mezinárodní řečníky: šéfredaktora časopisu Neue Zürcher Zeitung (NZZ) Erica Gujera, Nilse von der Kalla, vedoucího zodpovědného za marketing a distribuci časopis Zeit, Christophera Pramstallera, audience editora Süddeutsche Zeitung a Lucy Kueng z Reuters Institutu na Oxford University.

Všichni řečníci položili digitalizaci mediálního světa jako výchozí bod pro své analýzy. "Digitální transformace novin a časopisů je již dlouho realitou a klíčovým faktorem úspěchu. Vedle dobrého managementu a inovativních produktů je to i nadále vysoce kvalitní žurnalistika, které čtenáři věří," shrnul prezident VÖZ Markus Mair.

Důvěryhodnost a důvěra v žurnalistiku jsou důležitější než kdy jindy

Eric Gujer, šéfredaktor Neue Züricher Zeitung (NZZ) a uznávaný expert o politice v Evropě a na Středním východě, postavil důvěryhodnost a důvěru v žurnalistiku a média do centru svého projevu. Digitalizace je přirozeným předpokladem pro práci redaktorů. To, co noviny potřebují, navzdory ekonomickým výzvám a digitalizaci, je mise, řekl Gujer: „Noviny musí být výrazné, diferencované politickým postojem, svým vlastním pohledem na svět a jedinečností své obsahové nabídky.“ Je proto o to důležitější, aby obsah odpovídal potřebám čtenářů. Zvláštní přidanou hodnotou kvalitní žurnalistiky pro čtenáře je, že může důvěřovat svým novinám - u on-line obsahy, že by musel vždy ověřit důvěryhodnost zdroje.

Čtyři klíče k úspěchu v digitálním věku

Nils von der Kall z týdeníku Die Zeit etabloval jako vedoucí marketingu a prodeje nové digitální distribuční kanály. Ve své prezentaci představil publiku čtyři docela provokativní teze o úspěchu v digitálním věku: „1. Noviny jsou to, co z nich děláte. 2. Jen vědoucí čtenář je dobrý čtenář, 3. Nejde už o print nebo digitál. Jde o žurnalistiku, 4. Kapitál je značka.

Když se data stanou "tyranem"

Christopher Pramstaller působí v Süddeutsche Zeitung jako Audience Editor, jehož úkolem je, aby novináři porozuměli potřebám čtenářů. Pramstaller zdůraznil omezení tohoto přístupu: "Metriky a sběr dat nejsou problém, problémem je fixace na metriky." Navzdory veškerému měření úspěchu, transparentnosti a přesvědčení o motivačním efektu dobrých čísel na redakce vidí nebezpečí, že se „data stanou tyranem“. Shrnul dilema citací Williama Bruce Camerona: "Ne všechno, co se počítá, lze počítat, a ne všechno, co lze počítat, lze spočítat."

Plán pro digitální transformaci

Mezinárodně uznávaná profesorka mediálních inovací na univerzitě v Oslu a výzkumná pracovnice na Institutu Reuters Oxfordské univerzity Lucy Küng, stanovila strategický „plán“ pro úspěšné digitální transformace. Zaměřila se na osoby s rozhodovací pravomocí v oblasti sdělovacích prostředků a vydala doporučení týkající se toho, jak lze digitálně uspět. Její první rada: "Vložte tolik úsilí a váhy do transformace organizace, jako jste jí vložili do produktu."

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 28. června 2019