Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nelegální internetová služba byla zablokována v Dánsku

19. 6. 2019

Nelegální internetová služba byla zablokována v Dánsku

V pondělí 17. června dánský soud ve Frederiksbergu nařídil zablokování internetové služby, která nelegálně kopírovala články z dánských zpravodajských médií a vydělala na tom prostřednictvím reklamy.

Poprvé v Dánsku bude internetová služba, která kopíruje články a obrázky z online dánských zpravodajských médií, blokována dánskými poskytovateli internetu.

Ilegální internetová služba registrovaná v Panamě získávala kopie článků tím, že přistupovala na dánské webové stránky zpravodajských médií a kopírovala obsah ve formě textu i obrázků. Obsah byl poté uložen na soukromých serverech a zpřístupněn na webových stránkách dotyčné služby.

Dne 12. dubna 2019 bylo v rámci této služby, která si získala velkou popularitu mezi online uživateli v Dánsku, k dispozici 141 836 kopií dánských článků z novinových médií. Jen v prvním čtvrtletí roku 2019 měla služba v průměru 31,587 měsíčních návštěv z dánských IP adres.

Vítězství autorských práv

RettighedsAlliancen a Dánská asociace médií mají za to, že zablokování nelegální služby pomůže omezit rozsah porušování práv dánských médií.

Nelegální internetová služba je blokována ve spolupráci mezi RettighedsAlliancen a Dánskou asociací médií

"Tento zásah je vítězstvím autorských práv, mimo jiné proto, že naše zkušenosti v RettighedsAlliancen ukazují, že blokování nelegálních služeb vyvolává průměrný pokles počtu návštěvníků o 75%," říká ředitelka společnosti RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund.

Blokování také účinně zabrání tomu, aby peněžní toky skončily v rukou zločinců. Blokovaná ilegální služba založená v Panamě mimo jiné vydělávala peníze z příjmů z reklamy od návštěvníků webových stránek - z příjmů, které byly pro dánské sdělovací prostředky promarněny.

Internetová služba například umístila reklamy u kopií článku, což znamená, že služba získala příjmy z reklamy tehdy, když uživatelé četli články na této službě. Obchodní model dánských zpravodajských médií tak byl podkopán a pachatelé trestných činů vydělávali na novinářských investicích a publicitě dánských zpravodajských médií.

Profesní organizace Danish Media Association je velmi potěšena rozhodnutím soudu, které přispívá k prosazování autorských práv médií:

„Je nákladné vytvářet věrohodnou, informativní a nezávislou žurnalistiku, a proto je třeba zastavit nezákonné využívání mediálního obsahu, což podkopává mediální ekonomiku, a tím i možnost pokračovat v produkci zpráv. Proto jsme s rozhodnutím soudu velmi spokojeni, “říká Holger Rosendal, ředitel Danish Media Association pro právní záležitosti.

Danish Media Association - Dánská mediální asociace je oborová profesní organizace pro soukromá dánská média. Bojuje za novinářsky vytvářená média, svobodu projevu, svobodný nezávislý tisk a zdravé rámcové podmínky pro mediální sektor. Dánská mediální asociace čítá necelých 300 členů a téměř 900 mediálních titulů. Více je k dispozici na www.danskemedier.dk.

RettighedsAlliancen je zájmová organizace, která zastupuje více než 100 000 kreativců audiovizuální oblasti, hudby, nakladatelství, odvětví počítačových her, fotografií a designu. RettighedsAlliancen má za hlavní poslání podporovat bezpečné a udržitelné on-line prostředí pro uživatele i kreativní podniky tím, že brání poskytování a konzumování obsahu porušujícího práva online. Více na www.rettighedsalliancen.dk.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. června 2019