Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co bude znamenat Libra, nová kryptoměna Facebooku, pro zpravodajská média?

19. 6. 2019

Co bude znamenat Libra, nová kryptoměna Facebooku, pro zpravodajská média?

Facebook představil svou novou kryptografii Libra, která bude oficiálně zahájena v roce 2020, a to jako způsob, jak v celém světě ušetřit, posílat a utrácet peníze mimo banky. Pro některé je to také obrovská síla, kterou si přisvojila už tak nesmírně silná společnost (a spousta dalších silných společností - 27 počátečních partnerů Libry, kterými jsou mimo jiné Visa, Mastercard, Uber, Lyft a Paypal) a také potenciální noční můra pro ochranu soukromí. Co by to ale mohlo znamenat pro platby za zprávy?

Z 27 počátečních partnerů Libry je jen - Spotify - mediální společností, i když tento seznam zahrnuje také investiční společnosti jako Andreessen Horowitz a Union Square Ventures, které investovaly do mediálních společností. „Facebook doufá, že jeho partneři, jako například Uber a Spotify, také přijmou Libru jako platidlo za jízdy autem a online předplatné, jak to dělají dnes PayPal a Venmo,“ poznamenal New York Times. Facebook doufá, že získá až 100 partnerů, kteří budou řídit Libru jako nezávislé sdružení.

Je možné, že by Libra mohla vyřešit problém s mikroplatbami za zpravodajství, o jehož řešení se pokoušely mnohé další malé zpravodajské společnosti, ale který se dosud nepodařilo úspěšně zvládnout. (Započtěme zde také Civil.) Blendle, jedna z nejslibnějších mikroplatebních společností, potvrdila minulý týden porážku a obrátila se k prémiovému předplatnému. „Prémioví členové se ukázali být mnohem aktivnější a také četli nebo poslouchali mnohem více jednotek. V průměru stráví 22 minut denně na Blendle, třikrát více než uživatelé, kteří platí za položku, “řekl spoluzakladatel společnosti.

Libra však mohou být pro čtenáře novinek jen jedním malým případem použití; obchodní model se na ně nebude soustřeďovat, ale zpravodajské organizace by z ní stejně mohly mít prospěch. Získávání uživatelů nebude problém: „Facebook uvedl, že má v úmyslu nabídnout Libru téměř všem 2,7 miliardám zákazníků, kteří nyní využívají služby Facebook Messenger a WhatsApp,“ poznamenal Times. „Také doufá, že umožní, aby se Libra použila na platby za služby, jako jsou reklamy na její sociální síti.“ Není těžké vidět, že rozšíření Libry na platby za jednotlivé články - v bohatých zemích, kde bude primární zaměření vydavatelů stále na předplatné, ale také v chudých zemích, kde lidé převážně čtou novinky na svých telefonech a kde je předplatné nedosažitelné.

Nejprve však budou muset lidé získat měnu - a jak to udělají, není zcela jasné.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. června 2019