Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook plánuje redistribuovat výnosy ze zpravodajství

17. 6. 2019

Facebook plánuje redistribuovat výnosy ze zpravodajství

Platforma sociálních médií zvažuje nové způsoby, jak platit mediálním organizacím za obsah, včetně vyhrazeného prostoru pro zprávy a předplatitelského nástroje na Facebooku.

Jesper Doub, regionální ředitel pro zpravodajská partnerství, byl otevřeným kritikem Facebooku, dokud v loňském roce nepřišel do této společnosti.

Na Summitu GEN 13. června 2019 však uvedl, že Facebook hledá nové způsoby, jak přerozdělit příjmy ze zpráv publikovaných na této platformě.

„Věřím, že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je umožnit zpravodajským organizacím podnikat na Facebooku,“ řekl.

Jednou z možností, kterou společnost zvažuje, je vyhrazený prostor pro zpravodajství na Facebooku, řekl, aniž by odhalil konkrétní podrobnosti o tom, jak by vypadal. Další možností je nástroj umožňující vydavatelům vytvářet předplatné prostřednictvím platformy s určováním cen, sběrem dat a smlouvami, které určují vydavatelé a čtenáři.

Doub dodal, že Facebook sestavuje seznam důvěryhodných zpravodajských zdrojů.

„Hledáme důvěryhodné reportéry a zpravodajské organizace jinak. Není to jen o New York Times nebo Spiegelu, ale také se díváme na jednotlivé novináře. “

Projekt zahrnuje řadu různých odborníků, jako jsou akademici, novináři a právníci, kteří spolupracují při určování důvěryhodnosti zpravodajských zdrojů.

„Chceme podpořit nezávislou žurnalistiku,“ potvrdil Doub a dodal, že cílem seznamu není zakázat nebo zařadit lidi, ale vytvořit databázi zdrojů, kterým lze důvěřovat a zacházet s nimi jinak než s ostatními.

„Spolupracujeme také s organizacemi jako RISJ, abychom našli lepší způsoby, jak podpořit žurnalistiku, zejména místní zprávy,“ dodal.

Neexistuje žádná jasná časová osa pro zřízení těchto nových služeb, ale Journalism.co.uk chápe, že bude trvat nejméně tři až šest měsíců, než budou k vidění pilotní projekty, které budou zaváděny v USA. Poté bude následovat testování nástrojů v jiných zemích.

Tyto nové projekty přišly poté, co Facebook provedl změny svého algoritmu, což mnoho vydavatelů rozzlobilo, protože zaznamenali výrazný pokles webového provozu

„Když se podíváte na algoritmus, jeho úlohou je zařadit obsah z pohledu uživatele a určit, co chcete zrovna rádi číst. Novináři však obsah považují za něco, co byste určitě měli číst. “

Vysvětlil, že zpravodajské články se nyní zobrazují déle v newsfeedech uživatelů a obsah zpráv, který je zobrazen, nemusí být top články dne, protože výběr závisí na chování uživatelů a jejich přátel.

„Zprávy pocházejí pouze ze zpravodajských stránek, které se vám líbí, vidíte pouze obsah, který si nejprve vyberete,“ zdůraznil Doub.

Ale vzhledem k hořké chuti, kterou zanechala poslední zkušenost, mohou vydavatelé platformě nyní důvěřovat?

„Facebook nebude řešením, ale chceme být jeho součástí,“ uzavřel Doub.

Zdroj:  WAN-IFRA Executive News Service, 14. června 2019