Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA spouští nový program na podporu lokální žurnalistiky v Evropě.

5. 6. 2019

WAN-IFRA spouští nový program na podporu lokální žurnalistiky v Evropě.

WAN-IFRA, Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství, zahajuje realizaci evropského programu zaměřeného na transformaci zpravodajství a přípravu personálu určeného pro regionální a místní vydavatele novin a zpravodajství. Projekt se uskuteční ve spolupráci s iniciativou Google News Initiative. WAN-IFRA vyzývá vydavatele k přihlášení do projektu.

Projekt se uskuteční pod názvem Table Stakes Europe (www.tablestakes-europe.org). Program vznikl v USA, kde vydavatelé jako The Philadelphia Inquirer, Dallas Morning News, Miami Herald a El Nuevo Herald a Minneapolis Star Tribune byly prvními zpravodajskými organizacemi, které experimentálně využili jeho metodiku. O rok později si tyto organizace již osvojily a rozvíjely dovednosti a schopnosti, které zlepšily nejen jejich žurnalistiku, ale i jejich ekonomiku. Od těchto prvních výsledků pracovalo v programu v průběhu dalších tří let více než sedmdesát zpravodajských organizací.

„Většina snah o transformaci zpravodajství selhává, protože porušují základní princip: Výkonové výsledky jsou primárním cílem změny, nikoli samotná změna. Namísto toho, aby se účastníci upadli do pasti „změny pro změnu“, identifikovali možnosti a snažili se dosáhnout úspěchu v rámci výkonnostní výzvy, která zahrnuje cíle programu, “vysvětlil Doug Smith, přidružený konzultant WAN-IFRA a architekt programu.

Program, který byl vyhlášen v Glasgowě během Světového novinového kongresu a je financován Google News Initiative se bude realizovat v Evropě první rok. Poskytne příležitost pro přibližně tucet místních a regionálních zpravodajských subjektů, aby identifikovaly největší současná nebezpečí a dosáhly významného pokroku při jejich řešení. Manuál projektu Table Stakes je určen pro místní zpravodajské organizace a identifikuje, co je potřeba pro úspěšné podnikání v oblasti zpravodajství v 21. století.

„Naše víra je, že důvěra, demokracie a občanská angažovanost jsou budovány od kořenů. Místní zprávy hrají v tomto procesu klíčovou roli a vysoce kvalitní a finančně udržitelná místní žurnalistika je nezbytná, aby lidé měli společné porozumění a informační konektivitu, na které jsou tyto komunity závislé, pokud se mají účinně řídit.“ Řekl Vincent Peyrègne, CEO WAN-IFRA. „Jsem potěšen vyhlídkou na spolupráci s Dougem Smithem a iniciativou Google News Initiative na podporu evropských místních zpravodajských organizací, která zlepšují jejich finanční a ekonomickou udržitelnost poskytováním vysoce kvalitní cílení žurnalistiky, která poskytuje hodnotu čtenářům (a demokraciím), kterým slouží", dodal.

PROGRAMOVÉ ZÁSADY A VÝSLEDKY

Program navazuje na úspěšné výsledky iniciativy financované původně Knight Foundation a Lenfest Institutem pro žurnalistiku. Byl vytvořen hlavními metropolitními deníkovými organizacemi v USA. Jeho cílem je urychlit posun žurnalistiky k digitálnímu tisku, pomoci novinářům rozvíjet jejich postupy, oslovit nové publikum a lépe zapojit čtenářské komunity. Bylo identifikováno sedm společných témat, která tvoří základ jádro projektu - pracovní postupy, role, dovednosti, technologie, nástroje, organizaci a kultura. Všechny jsou založeny na přesvědčení, že postavení publika do centra je jediným a nejlepším způsobem, jak přinést hodnotu.

„Žádná lokální mediální organizace nenašla dokonalý plán úspěšné digitální transformace. Ale jako účastník prvních dvou skupin účastníků Table Stakes mohu s jistotou říci, že program naplnil tucty amerických zpravodajských stanic nově nalezenou sebedůvěrou a schopnostmi řešit významné kulturní, technologické a ekonomické výzvy dneška. Samotné peer-to-peer poznávání zkušeností inspirovalo dynamickou sféru sdílení experimentů, inovací a osvědčených postupů,“ řekl Stan Wischnowski, výkonný šéfredaktor a senior viceprezident společnosti Philadelphia Inquirer PBC, jeden z prvních účastníků amerického programu.

PŘIHLAŠOVÁNÍ BYLO ZAHÁJENO

Konečný termín pro podání přihlášky do programu je 1. září 2019. Program bude zahájen v říjnu 2019 a bude probíhat přibližně 12 měsíců.

Více informací o vývoji programu, způsobilosti k účasti a procesu podávání přihlášky je k dispozici na www.tablestakes-europe.org.

Zdroj: zpráva WAN-IFRA