Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jamal Khashoggi získal ocenění Golden Pen of Freedom 2019

2. 6. 2019

Jamal Khashoggi získal ocenění Golden Pen of Freedom 2019

Zavražděný saudský disident Jamal Khashoggi získal nejvyšší ocenění WAN-IFRA za podporu svobody tisku. „Věděl, o nebezpečí, ale nemlčel“.

Dave Callaway, prezident Světového fóra šéfredaktorů udělil cenu Zlatého pera svobody Jamalu Khashoggimu na Světovém kongresu zpravodajských médií ve skotském Glasgově 1. června 2019. Saúdský novinář a filmař Safa Al Ahmad tuto cenu přijal jménem rodiny Jamala Khashoggiho.

„Když mluvím o strachu, zastrašování, zatýkání a veřejném hanbě intelektuálů a náboženských vůdců, kteří se odváží vyjádřit své myšlenky, pak vám říkám, že jsem ze Saúdské Arábie, jste překvapeni?“

To byla slova Jamala Khashoggiho v jeho prvním sloupci pro The Washington Post před dvěma lety, poté, co odešel do exilu v USA.

Navzdory nesmírné lásce ke své vlasti nechat ignorovat, co ser tam děje. Stále se vyjadřoval a stálo ho to život.

Khashoggi byl oporou  saúdské a na Blízkém východě žurnalistiky od osmdesátých let.

Jeho výchova mu umožnila přístup k saudské královské rodině. Jeho dědeček byl lékařem krále Abdula Azize, zakladatele Saúdské Arábie. Jeho strýc byl dodavatel zbraní pro krále Fahda. Jeho bratranec byl Dodi Fayed, nešťastný partner princezny Diany.

Ale jeho blízkost ke královské rodině ho vedla k tomu, že věděl, jak je země řízena. Brzy po roce 2000 se stal známý pro hlasitý nesouhlas se saudským režimem.

Khashoggi postupoval v řadách saúdských médií a v roce 2003 byl jmenován šéfredaktorem titulu Al-Watan. Trvalo však jen dva měsíce, než byl propuštěn za zveřejnění kolonky kritizující náboženskou policii v zemi.

Vrátil o čtyři roky později, ale znovu odstoupil po několika letech uprostřed větší kritiky tematického zaměření jeho listu. V roce 2015 byl jmenován vedoucím nového televizního kanálu v Bahrajnu, který vlastnil princ Alwaleed bin Talal.

Tuto funkci vykonával jen jeden den, kdy byla stanice po rozhovoru s bahrajnskou opoziční postavou zavřena.

Do té doby byl častým přispěvatelem do dalších středovýchodních médií, když se Mohammed bin Salman stal korunním princem Saúdské Arábie. Načasování se ukázalo pro Khashoggiho katastrofální.

Obhajoval svobodu projevu ve své zemi a práva žen. Brzy se octl v exilu v USA a strašné události z října 2018 v Istanbulu jsou tragickou historií, kterou všichni dobře známe.

Ve svém posledním sloupci pro The Post, zveřejněném po smrti, Khashoggi dále rozšířil svou kritiku a napsal, že „arabské vlády dostaly volnou ruku, aby vzrůstajícím tempem pokračovaly v umlčování médií“.

Z Khashoggiho vraždy bylo obviněno 11 lidí, ale žádný nebyl dopaden. Korunní princ nadále popírá angažovanost, navzdory většině světových zpravodajských operací, které dokazují jeho zapojení.

Příběh Khashoggiho je odpudivý a děsivý, ale je extrémní verzí hrozeb, útlaku a násilí, které denně používají ti, kteří se snaží umlčet svobodná média a transparentnost na Středním východě.

Jak již bylo řečeno dříve, mnoho dalších zemí následovalo tento postup, podporovaný nedostatkem zájmu prezidenta Trumpa o svobodná a férová média.

Zatýkání novinářů je obvyklý jev, a jejich vraždění je stále rostoucí nástroj k jejich umlčování investigativní práce. Méně než rok po smrti Khashoggiho je to pro mnohé z elitních globálních generálních ředitelů a společností, které se snaží o obchod se Saúdskou Arábií něčím běžným. Minulý týden se objevily zprávy, že Saudové budou kupovat americkou plynárenskou firmu Sempra Energy.

Zametání těchto trestných činů pod koberec a další dohody jednoduše poskytnou těmto utlačovatelům beztrestnost, kterou potřebují k tomu, aby se stali ještě odvážnějšími.

Na Světovém fóru šéfredaktorů se stavíme za sjednocené úsilí globálních médií o to, aby se tyrani a vlády zodpovídali za své činy, kterými potlačují svobodu projevu a zabrání růstu svobodných společností pro všechny své občany.

Je to věčná bitva. Naši nepřátelé se nás snaží rozdělit. Naši vůdci ignorují věznění, střelbu a zastrašování. Pouze společným úsilím můžeme chránit naše novináře a rozšířit naši svobodu.

Jamal Khashoggi tomu rozuměl. Věděl, že je v nebezpečí, ale nemlčel. Jeho vlast to považovala za příliš. Nemůže tu být s námi.

Dnes jsem však hrdý na to, že jsem mohl vzdát čest Jamalu Khashoggimu, odvážnému muži, saudskoarabskému novináři, oceněním Zlatým perem svobody.

zdroj: zpráva WAN-IFRA