Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Svobodná média nejsou volitelným doplňkem, řekl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt na zahájení Světového kongresu WAN-IFRA

2. 6. 2019

Svobodná média nejsou volitelným doplňkem, řekl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt na zahájení Světového kongresu WAN-IFRA

Ve dnech 1. a 3. června 2019 proběhl ve skotském 71. světový kongres zpravodajských médií WAN-IFRA, který je každoročním nejvýznamnějším setkáním představitelů vydavatelského průmyslu. Na úvod akce vystoupil britský ministr zahraničí Jeremy Hunt, který přivítal účastníky akce a vyjádřil se také k otázkám svobody tisku.

"Svobodná média nejsou volitelným doplňkem, ale "západní" hodnotou: tvoří jeden pilíř prosperující společnosti, prospívají lidem ve všech koutech světa," řekl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt delegátům Světového kongresu zpravodajských médií WAN-IFRA 1. června 2019 v Glasgowě.

"Chceme-li přijmout příležitosti svobodné společnosti, povzbudit otevřenou výměnu myšlenek, přijímat informované závěry o našich vůdcích a učinit to pokojně skrze volební urny, pak musíme bránit instituci, která toto všechno umožňuje," řekl Hunt.

„Musíme propagovat svobodná média nejen z praktických důvodů, ale proto, že jsou tím, za čím stojíme. Demokracie a svoboda projevu neznamenají nic, pokud nezávislí novináři nejsou schopni kontrolovat mocné - a objevovat tvrdá fakta - ačkoliv to může být někdy nepohodlné a znamenat pro politiky konec.“ – řekl Jeremy Hunt

Na světě bylo zabito 99 novinářů a dalších 348 je vládami vězněno, uvedl Hunt. Dubnová vražda novinářky Lyry McKeeové v Severním Irsku ukázala, že ani zde ve Spojeném království neexistuje „žádný důvod k spokojenosti“.

Hunt také upozornil na několik dalších útoků na novináře po celém světě, včetně Marii Ressové a jejího týmu z Rappleru na Filipínách, vraždy Jamala Khashoggiho. Stejně tak Wa Lone a Kyaw Soe Oo z Reuters, který získal v tomto roce Pulitzerovu cenu za mezinárodní zpravodajství, byli uvězněni a propuštěni v Barmě minulý měsíc. "Můžeme jen doufat, že zveřejnění toho, co se stalo v Inn Din, by mohlo sloužit jako objektivní lekce o hodnotě otevřených zpráv a marnosti represí – i toho, co může mezinárodní tlak změnit," řekl.

"Nemůžeme fyzicky zabránit, aby novináři byli zatčeni za svou práci. Můžeme však burcovat globální veřejné mínění a ujistit, že diplomatická cena bude příliš vysoká." – uvedl Jeremy Hunt

Poznamenal také, že sedm z deseti nejméně zkorumpovaných států na světě (podle hodnocení Transparency International) se nachází také v top 10 pořadí zemí podle míry tiskové svobody.

"Důkazy jsou jasné. Kvalitní žurnalistika, která slouží jako stálý odstrašující prostředek proti korupci a špatné politice, pomáhá hospodářství a zároveň napomáhá společnosti prosperovat." – prohlásil Jeremy Hunt

Ministr také hovořil o své snaze o vybudování koalice vlád za svobodu médií.

V letošním roce spolu s kanadskou ministryní zahraničních věcí Chrystií Freelandovou zahájil globální kampaň za svobodu sdělovacích prostředků, aby „upozornili na zneužívání a zvyšovali nátlak na ty, kteří by novinářům ubližovali za jejich práci,“ řekl. "Chceme vybudovat koalici vlád, které se zavázaly k silnější diplomatické reakci, pokud je někde svoboda médií omezena - a k větší podpoře, když země dělají správnou věc, odstraní omezení a posunou vpřed hranice svobodného projevu." – sdělil Jeremy Hunt

Jak řekl Hunt, v červenci budou spolu s Freelandovou spolupořádat v Londýně první světový summit ministrů o svobodě médií, na němž se sejdou ministři zahraničí, novináři a mezinárodní organizace.

Dodal, že právnička zaměřená na lidská práva Amal Clooney, která také zastupovala novináře Reuters v Barmě, přijala jeho pozvání, aby se stala jeho zvláštním vyslancem, a "uspořádala odborný panel, který by doporučil, jak zlepšit právní ochranu novinářů."

Hunt dále popsal, jak britská vláda pracuje na budování praktických dovedností afrických novinářů.

"Vytvořili jsme nový projekt Chevening Africa Media Freedom Fellowship, které umožní v příštích 5 letech 60 africkým novinářům získat zkušenosti v redakcích předních britských mediálních organizací," – zdůraznil Jeremy Hunt.

S přepisem celého vystoupení se lze seznámit v angličtině na webové stránce britské vlády

 

zdroj: zpráva WAN-IFRA