Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Studie před evropskými volbami: Na sociálních sítích mnohem více zpráv než fake news

24. 5. 2019

Studie před evropskými volbami: Na sociálních sítích mnohem více zpráv než fake news

Před volbami do Evropského parlamentu šířili uživatelé Twitter v angličtině, francouzštině, němčině, italštině, španělštině a švédštině mezi nejčastějšími hashtagy podstatně více obsahu ze zavedených médií než dezinformací nebo propagandy. Pouze v polštině bylo více než dva týdny v dubnu více odkazů na portály s takzvanými "Junk News".

Jedná se o zjištění vědců z Oxfordské univerzity, kteří analyzovali, jaký základ má širokého varování před dezinformacemi. Za téměř žádnou ze zkoumaných falešných zpráv, která slouží především pravicovým nebo pravicově extremistickým tématům, nejsou ruští pachatelé.

Klasická média s mnohem vyšším zásahem

V rámci své analýzy, výzkumníci zkoumali téměř 600,000 tweetů spojených s nadcházejícími evropskými volbami zveřejněných na téměř 188,000 účtů Twitteru. Více než 137 000 tweetů obsahovalo URL, které odkazovaly na celkem 5 774 zdrojů. Pokud se zdroj objevil více než pětkrát, byl klasifikován a zahrnut do analýzy, vysvětlují vědci. Tímto způsobem identifikovali pět nejúspěšnějších klasických médií a pět nejúspěšnějších zdrojů "Junk News". Mezi nimi zahrnují stránky, které propagují různý "propagandistický, ideologicky extrémní, hyper-stranický nebo konspirační " obsah.

S těmito údaji pak výzkumníci určili, jak často jsou s Twitterem propojena klasická média spojena, a jak často propagandistické portály. V šesti ze sedmi studovaných jazyků měla zavedená média jasný náskok - v Německu asi 28,1 procent adres URL vedlo k médiím a jen 2,8 procenta k dezinformacím. V anglických, španělských a francouzských tweetech byl rozdíl ještě větší. Pouze v polštině vedlo 21 procent odkazů k falešným novinkám a pouze 13 procent ke klasickým médiím. Odkazy na profesionální politické zdroje, jiné politické zprávy a sociální média byly v některých jazycích ještě běžnější.

Kromě Twitteur, výzkumníci také zkoumali Facebook a zjistili, že klasická média publikují podstatně více obsahu a oslovují tak mnohem více uživatelů než zdroje klasifikované jako dezinformační portály. Ty v některých případech však s jednotlivými příspěvky dosáhli podstatně více uživatelů. Částečně tvořily „Junk News“ v průměru čtyřikrát (v angličtině) nebo dokonce šestkrát (v němčině) více interakcí ve srovnání s příspěvky zavedenými médii. Celkově však zůstaly kvalitní zprávy v čele. Šíření falešných zpráv bylo tak před volbami do Evropského parlamentu minimální.

S Twitterem se výzkumníci soustředili na platformu, která není sociální médium pro masy, zejména v Německu. Mnozí novináři jsou zvláště aktivní na Twitteru a snažili se šiřít mnoho odkazů na tradiční média. Naproti tomu, pokud by "Junk News" byly umístěny na Facebooku, lidé by je stále sdíleli a propagovali, aniž by se na ně dívali, říkají vědci. To byl důvod k obavám, zejména pokud jde o ovlivňování politického rozhodování.

Martin Holland

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 24.května 2019