Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Změny v distribuci tisku ve Francii: reformní projekt byl zaslán do Senátu

22. 5. 2019

Změny v distribuci tisku ve Francii: reformní projekt byl zaslán do Senátu

Senát francouzského parlamentu bude od dnešního večera zkoumat v prvním čtení návrh reformy distribuce tisku, upravované více než 70 let tzv. Bichetovým zákonem, nyní otřeseným vývojem digitálních médií. Zkoumání textu je plánováno na dva dny. Národní shromáždění jej pak schválí. Návrh nového zákona zachovává hlavní zásady svého předchůdce ze dne 2. dubna 1947, zejména svobodu distribuce a závazný princip spolupráce, ale reformuje strukturu distribuce. V důsledku vážné krize distributora Presstalis, plánuje od 1. ledna 2023 otevřít trh novým hráčům v tomto sektoru, který je v současné době rozdělen mezi Presstalis a Messageries lyonnaises de presse (MLP). Na straně regulace trhu bude dohlížet na sektor (včetně digitální části) namísto dvou stávajících orgánů (CSMP a ARDP) regulační úřad pro elektronické komunikace a pošty (Arcep), který rozhodne v případě neúspěšných jednání stran a bude dávat souhlas případným novým aktérům.

Digitální transformace "vedla k otřesům, které dnes nutí adaptovat Bichetův zákon," řekl ministr kultury Franck Riester před Senátním výborem pro kulturu. "Pokud je ikonou Republiky, nesmí se stát totemem", uvedl dále. Návrh zákona také poskytuje větší prostor pro prodejce novin, aby se vyhnuli neprodanému nákladu, zachovává povinnost nabízet tituly politických a obecných zpravodajských sdělovacích prostředků, ale dává prostor pro manévrování při vyjednávání s daným sektorem pro jiné tituly. Digitální kiosky budou podléhat stejným povinnostem, totiž poskytování všech politických a obecných informačních tiskových titulů, které si to přejí.

Apel na stávku odborové centrály CGT du Livre

Odborová centrála CGT du Livre (SGLCE), pro část svých členů vyhlásila v pondělí 20. května celodenní stávku trvající, od úterního večera do středy 22. května večer, která má zabránit vydání celostátních deníků, jako protest proti této navrhované reformě distribuce tisku. "Touto mobilizací, stávkou a nevydáním celostátních deníků chce SGLCE-CGT požadovat zachování tohoto zákona, který od roku 1947 vymezuje distribuci tisku ve Francii" a který "donutil vydavatele k solidaritě, rovnému zacházení se všemi tituly, dovolil pluralismus a existenci demokracie a působil 72 let ”, odůvodnily odbory. CGT- také uspořádá ve středu 22. 5. protest před Senátem. Profesionální organizace prodejců tisku Culture Presse, která reformu v širším obrysu schválila, kritizovala ohlášené blokování vydávání deníků, které by rovněž narušilo distribuci časopisů.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 21. května 2019