Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Francouzské národní shromáždění přijalo návrh zákona o právech vydavatelů

10. 5. 2019

Francouzské národní shromáždění přijalo návrh zákona o právech vydavatelů

Národní shromáždění ve čtvrtek dalo zelenou návrhu zákona, který by ustanovil „vedlejší právo“, podobné autorskému právu, pro tiskové agentury a vydavatele tisku. Návrh byl posuzován v rámci prosotru vyhrazeného pro skupinu MoDem (Mouvement Democrate – středová politická strana). Text, který byl schválen 80 hlasy proti 1, se vrátí do Senátu ke konečnému přijetí. Návrh zákona, který inicioval senátor David Assouline (Socialistická strana), si klade za cíl implementovat do francouzského práva část nedávno přijaté evropské reformy autorských práv. Vytvoření „vedlejšího práva“ musí umožnit, aby byla média lépe placena při opětovném online použití jejich produkce agregátory zpráv, jako jsou Google News nebo sociální sítě, jako je Facebook.

Zákon podporovaný vládou jako „vyvážená ochrana tisku“ byl schválen v Palais Bourbon všemi skupinami s výjimkou LFI (radikální levice), která hlasovala proti a PCF (Komunistická strana Francie), jež se zdržela. "Je to kapitulace" ve vztahu GAFA, uvedl zástupce LFI Michel Larive a sdělil, že soudí, že "žádné záruky" nebyly položeny. Naopak zpravodaj a vůdce poslanců MoDem Patrick Mignola řekl, že návrh zákona je "způsob, jak bojovat proti právu nejsilnějšího", v podmínkách, kdy online příjmy jsou "směrovány ve více než 90 % na GAFA ". Vyzval také k „rychlé, účinné a spravedlivé aplikaci“.

Text také stanoví, že se bude vyžadovat, aby novináři a fotografové obdrželi „přiměřený a spravedlivý podíl“ na odměně, kterou zpětně obdrží jejich zaměstnavatelé. To bude předmětem dalších jednání a v případě neúspěchu mají poslanci vytvořit příslušnou správní komisi. Odbory novinářů požadují „rovné sdílení“ příjmů. Text bude v každém případě znovu předán ke konečnému přijetí Senátu.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 10. května 2019