Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští a američtí vydavatelé se stále více obracejí k paywallům, jak ukázal výzkum agentury Reuters

9. 5. 2019

Evropští a američtí vydavatelé se stále více obracejí k paywallům, jak ukázal výzkum agentury Reuters

Vzhledem k tomu, že tradiční zdroje příjmů i nadále klesají a významný podíl příjmů z reklamy pohlcují technologičtí giganti, stále více vydavatelů v Evropě a ve Spojených státech se podle nového výzkumu obrací k modelu předplatného.

Studie Institutu pro studium žurnalistiky agentury Reuters zjistila, že pouhých 27 procent největších regionálních titulů, které byly zkoumány v sedmi zemích Evropské unie a ve Spojených státech, nabízí svým čtenářům bezplatný obsah, oproti 36 procentům v roce 2017.

Zpráva "Pay Models For Online News in the US and Europe: 2019 Update”, zpracovaná Felixem Simonem a Lucasem Gravesem, zkoumá 212 zpravodajských produktů - deníků, týdeníků nebo časopisů, vysílacích stanic a digitálních médií.

V USA výzkumníci zaznamenali výraznější nárůst paywallů než v zemích EU. Asi 48 procent amerických zpravodajských produktů má nyní paywall ve srovnání s 38 procenty v roce 2017.

Tento nárůst je zřejmý zvlášť u novin, z nichž 76% má v roce 2019 zaveden placený model, což je o 16 procent více než v roce 2017.

Během stejného období zůstal počet paywallů v zemích EU zahrnutých do výzkumu téměř stejný a v roce 2019 vzrostl jen o 1% na 46%.

Zatímco tento posun je v souladu s dalšími výzkumy o zpravodajských produktech, které říkají, že ty rozvíjí širší škálu příjmových zdrojů, jako je nativní reklama, elektronický obchod a pořádání akcí, není to odrazem situace v celém odvětví, kde 53% titulů zkouší pokračovat v bezplatném poskytování digitálních zpráv.

„Vidíme, že rostoucí počet zpravodajských organizací v celé Evropě a v USA se snaží najít nové, udržitelné obchodní modely, aby nahradily výpadky příjmů způsobené rychle se měnícím podnikatelským prostředím. V kontextu toho jsou paywally u vydavatelů stále populárnější u vydavatelů, kteří zpochybňují předpoklad, že lidé nebudou platit za digitální zprávy.“- řekl Felix Simon, hlavní autor zprávy.

Zde jsou klíčová zjištění průzkumu:

- 69 procent novin provozuje paywall. To je mírný nárůst z 64,5 procent v roce 2017.

- Tvrdé paywally jsou vzácné, přičemž většina vydavatelů používá buď modely využívající freemium nebo měřené přístupy (po 33 procentech).

- Přibližně polovina týdeníků a zpravodajských časopisů (52 procent) provozuje placený model, což představuje pokles o 10 procentům proti roku 2017. Nejoblíbenější jsou modely freemium, následované měřenými přístupy a nakonec tvrdými paywally.

- Stejně jako v roce 2017 provozovatelé vysílání i nadále nabízejí volný přístup ke svým digitálním zprávám.

- 94 procent „čistě digitálních“ titulů nabízí volný přístup ke svým zprávám.

- U těch, kteří využívají paywally, je nejlevnější průměrné měsíční předplatné (bez slev) v roce 2019 14,09 € (12,21 £), což je přibližně stejně jako v roce 2017. Ceny se pohybují od 2 € (1,74 €) do 41,50 € (£ 36) za měsíc.

Průměrné ceny za placené modely ukazuje tabulka

Mezi zkoumané státy EU patří několik zemí, které mají silnou soukromou mediální sféru i veřejnoprávní sdělovací prostředky, jakož i země s historicky slabšími soukromými médii a menším počtem dobře financovaných a široce používaných veřejnoprávních médií. Studované trhy se také liší co do velikosti, výdajů na reklamu a míry konkurence, s níž čelí mezinárodnímu obsahu.

Spojené státy mají silný, vysoce konkurenční soukromý sektor, ale mnohem slabší veřejnoprávní média.

Většina hlavních deníků a týdeníků ve Finsku, Francii, Německu, Polsku a Spojených státech zavedla placené modely. Naproti tomu většina deníků a týdeníků ve Velké Británii a Itálii stále nabízí volný přístup ke svým digitálním zprávám.

Měsíční ceny se dramaticky liší napříč tituly a zeměmi a podle modelu placeného přístupu, měřeného, freemiového a tvrdého paywallu. Ceny se také liší podle tržní orientace, s výraznými rozdíly mezi obchodními, up-marketovými, regionálními a bulvárními tituly.

Není divu, že ekonomické tituly jsou nejdražší, s průměrnou cenou za měsíc 28,32 € (24,55 GBP) za všech sedm zemí. Jsou také jediná kategorie, která má konzistentní platové modely zavedené v obou letech, kdy byla studie prováděna.

Placené modely napříč typy médií

Výzkum (Fletcher a Nielsen 2016, Newman 2018) naznačuje, že někteří lidé ve všech věkových skupinách jsou ochotni platit za kvalitní obsah.

Výzvou pro zpravodajské organizace je vyvíjet a dodávat produkty, které uspokojí očekávání uživatelů, a pak tyto nabídky prodávat lidem, kteří neplatí za žurnalistiku, ale mohou být přesvědčeni, aby tak učinili.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 9 května 2019