Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Více reklamy v Německu se speciálními formáty

29. 4. 2019

Více reklamy v Německu se speciálními formáty

V roce 2018 byla každá třetí novinová reklama publikována ve speciálním formátu. Nejoblíbenější jsou inzeráty formát Textteil – malé inzeráty zařazené do sloupců na textových stránkách.

Kdo chce se svou kampaní nebo reklamou překročit obvyklý rámec, tomu noviny nabízejí řadu speciálních formátů. Inzerenti rádi využívají mnoha možností nabízených reklamními speciality v tištěných denících: každá třetí reklama v novinách (35%) byla v roce 2018 publikována jako speciální formát.

Odvětví volného času/cestování se řadí na první místo v žebříčku odvětví - měřeno počtem využití speciálních formátů, za ním následuje sektor maloobchodu a sektor služeb. Tyto poznatky poskytuje vyhodnocení všech německých tištěných reklam zaznamenaných v monitoringu inzerce ZMG za období od ledna do prosince 2018.

Nejpoužívanější formát speciální reklamy

Inzerenti nejčastěji používají v tištěných novinách formát Textteil. Dobrá čtvrtina speciálních formátů byla publikována v roce 2018 právě v tomto formátu. Advertorialům patří na druhém místo (21,3 procenta). Advertorial má redakční strukturu a nabízí prostor pro vysvětlující text a obrázky. Na třetím místě v nejoblíbenějších speciálních formátech následuje sponzoring (18,3 procenta).

S reklamami Textteil inzerovala odvětví volného času/cestování, obchodu a sociální reklamy/politiky/vzdělávání. Advertorialy byly používány hlavně v oblasti volného času/cestovního ruchu a obchodu. Sponzorskou forma reklamy nejčastěji využívají finanční a pojišťovací služby.

Kromě textové sekce reklamy, advertorialů a sponzorství, top 5 nejoblíbenějších speciálních forem reklamy zahrnuje také odtrhávací rohy, proužky nebo reklamní ostrovy.

Pravidelný monitoring reklam

Vyhodnocení ZMG zahrnovalo celkem 20 titulů deníků. Analýza je založena na všech reklamách obsažených v těchto titulech  v roce 2018.

Sledované deníky spadaly do těchto skupin:

3 celostátní noviny

17 regionálních deníků

Podrobnější údaje jsou k dispozici na webu ZMG ve formě prezentace