Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rozsudek německého soudu: otištění URL adresa v reklamách nestačí

29. 4. 2019

Rozsudek německého soudu: otištění URL adresa v reklamách nestačí

Aby nedošlo k porušení informační povinnosti podle německého soutěžního práva (§5a UWG), není v tištěném inzerátu postačující, aby zadavatel odkazoval jen na vlastní webovou stránku. Musí být uveden úplný název a adresa společnosti. K tomuto závěru dospěl braniborský vrchní zemský soud.

Jedná se o případ, kdy určitý wellness hotel umístil reklamu do časopisu. Bylo uvedeno jméno, telefonní číslo a webová adresa hotelu, nikoli však přesný název a adresa společnosti. Tento fakt hodnotil braniborský vrchní zemský soud ve svém rozhodnutí ze dne 21. 02. 2019 (Az.: 6 U 162/18) jako přestupek proti soutěžnímu právu. Zákon vyžaduje, aby veškeré potřebné informace byly uvedeny v samotném inzerátu. To zahrnuje také uvedení subjektu, s kterým bude přesně uzavřena případná smlouva.

Soud rozhodl, že se v tomto případě nejedná o každodenní obchodní případ: „Průměrný spotřebitel chce v takovém případě vědět, na koho se obrátit, pokud nedostane podmínky, které jsou inzerovány. Podle názoru žalující strany spotřebitele nezajímá, když chce uzavřít smlouvu o rezervaci s hotelem, kdo za ním stojí.“

Nebylo dostačující, když spotřebitel musel nejprve jít na webové stránky a pečlivě zjistit, kdo je poskytovatelem služby, uvedl zástupce soudu.

zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 30 dubna 2019