Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé ve Spojených státech by mohli podle nového zákona získat větší sílu pro vyjednávání s Facebookem a Googlem

4. 4. 2019

Vydavatelé ve Spojených státech by mohli podle nového zákona získat větší sílu pro vyjednávání s Facebookem a Googlem

Návrh by mohl vést k licenčním poplatkům, a získání přístupu k více datům.

NEW YORK - Vydavatelé zpráv by mohli získat za podmínek uvedených v zákoně předloženém ve středu 3. dubna ve Sněmovně reprezentantů Kongresu Spojených států větší sílu při vyjednávání podmínek s Facebookem a Googlem.

Cílem návrhu je dát novinovým a digitálním vydavatelům, kteří zatím finančně strádají, právo kolektivně vyjednávat s technologickými giganty. Vydavatelé uvádí, že jejich tržby od roku 2006 klesly o 31 miliard dolarů, a to především díky odlivu reklamy.

Vydavatelé jsou ohledně nového právního předpisu optimističtější, když v minulosti byly některé návrhy odmítnuty, protože nyní mají podporu obou hlavních politických stran. Kongres má obecně větší zájem o činnost technologických gigantů.

Návrh zákona je podporován demokratickým členem Sněmovny reprezentantů Davidem Cicillinem z Rhode Islandu a republikánem Dougem Collinsem z Georgie, který je členem výboru pro právní záležitosti.

News Media Aliance, která je organizací zastupující vydavatele, říká, že právo by jim dalo větší šanci vyjednat licenční poplatky za používání jejich článků. Chtějí také přístup k údajům shromážděným Facebookem a společností Alphabet Inc. (patří Googlu), o tom, kdo čte výsledky práce vydavatelů.

Chtějí, aby společnosti poskytovaly lepší pozice na svých stránkách zpravodajským organizacím, které produkují články, a upozorňují na případy, kdy společnosti mění algoritmy, které náhle činí určité příspěvky méně viditelné, řekl David Chavern, prezident a CEO News Media Alliance.

Vydavatelé uvádí, že firmy Facebook a Google nyní získávají 90 % z nárůstu příjmů z digitální reklamy.

Sdružení Computer and Communications Industry Association, které ve Washingtonu brání zájmy internetových společností, uvedlo, že k návrhu nemá v současné době připomínky.

Článek Associated Press.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 4. dubna 2019