Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mark Zuckerberg říká, že Facebook by mohl vydavatelům platit, aby umístili svůj obsah do určené sekce novinek

2. 4. 2019

Mark Zuckerberg říká, že Facebook by mohl vydavatelům platit, aby umístili svůj obsah do určené sekce novinek

Ředitel Facebooku navrhl „zpravodajskou část, v níž by se objevily vysoce kvalitní zprávy“, a řekl, že je ochoten investovat, aby ji podpořil.

Více než rok poté, co oznámil Facebook, že bude zobrazovat méně novinek, Mark Zuckerberg říká, že má novou myšlenku: Chce vytvořit sekci své sociální sítě, která by byla věnována „vysoce kvalitním novinkám“, a bude platit vydavatelům, kteří v ní budou sdílet svůj obsah.

Zuckerberg tuto myšlenku vypustil v konverzaci s generálním ředitelem Axel Springer Mathiasem Döpfnerem, který Facebook zaznamenal a zveřejnil.

„Mluvili jsme úloze, jakou kvalitní žurnalistika hraje v budování informovaných komunit, a principech, které by měl Facebook použít k vytvoření sekce zpráv, která by zobrazovala více vysoce kvalitních zpráv, včetně obchodního modelu a systému, který ji podpoří,“ píše Zuckerberg v úvodu tohoto chatu.

Ve své diskusi s Döpfnerem Zuckerberg hovoří o budování funkce Facebooku, jejímž prostřednictvím „uživatelé, kteří chtějí více přístupu ke zpravodajskému obsahu, to mohou udělat,“ a říká, že jeho společnost by mohla „potenciálně mít přímý vztah s vydavateli, aby zajistila, že jejich obsah je k dispozici, pokud je to opravdu kvalitní obsah. “

To také znamená: Zuckerberg mluví o placení nějaký druhu licenčního poplatku vydavatelům.

„To je určitě něco, o čem si myslím, že bychom tu o tom měli přemýšlet, protože vztah mezi námi a vydavateli je odlišný na povrchu, kde ukazujeme obsah na základě toho, že jsme přesvědčeni, že je to vysoce kvalitní, důvěryhodný obsah,“ řekl Zuckerberg Döpfnerovi.

Zuckerberg nezmiňuje žádné plány na účtování zákazníků na Facebooku, kteří čtou novinové články na webu, a osoba, která je obeznámena s jeho myšlením, říká, že zpravodajská část by byla pro uživatele zdarma: „Toto není pro nás hra o příjmy.“

V Zuckerbergových slovech: „Přistupujeme k této otázce z jiného úhlu pohledu, než, jak si myslím, někteří z ostatních hráčů v našem prostoru, kteří vidí zprávy jako způsob maximalizace svých příjmů. To není nutně způsob, jak o tom přemýšlíme my. “

To je velký obrat pro Facebook, který vyzkoušel několik strategií pro práci s vydavateli zpráv, ale až na několik výjimek jim neplatil přímo za jejich obsah. Místo toho se společnost pokoušela lákat vydavatele, aby se podělili o svůj obsah na Facebooku tím, že jim za odměnu přinese sledovanost nebo podíl z reklamních peněz.

Zuckerbergovo video je prvním veřejným představením nápadu, který vedení společnosti Facebook diskutovalo a pohrává si s ním celé měsíce. Oba produktoví bossové Chris Cox a Campbell Brown, vedoucí manažeři společnosti pro nové formy spolupráce úspěšně dokončili tento projekt, a Facebook testoval nápad na zřízení specializované zpravodajské sekce interně.

Diskuse přichází také v době, kdy Zuckerberg rozvíjí public relations a lobbuje v Evropě a USA. O víkendu, v příspěvku publikovaném ve Washington Post, Zuckerberg požádal světové vůdce, aby pomohli vytvořit nová pravidla pro Facebook a další internetové společnosti.

Facebook hrál s myšlenkou specializovaného News Feedu již předtím. Na podzim roku 2017 přesunul v šesti zemích téměř všechen obsah publikovaný vydavateli a jinými společnostmi do samostatného „místa pro zjevování“, ale test v březnu 2018 ukončil.

Tentokrát Zuckerberg nenavrhuje, aby Facebook umístil všechny novinky do jedné části; místo toho by vytvořila sekce pro lidi, kteří chtějí používat Facebook jako určitý nástroj pro čtení zpráv, srovnávat je s vyhrazenou videosekcí, kterou Facebook vytvořil během posledních několika let.

„Jednou z věcí, o které jsem na Facebooku přemýšlel, je, jak to zařídit, aby to mohli užívat lidé, kteří používají naše služby a chtějí získat více novinek,“ říká Zuckerberg ve svém videu.

Pokračuje: Víte, ve službě News Feed ji lidé primárně používají k tomu, aby se spojili s přáteli, aby získali aktuální informace o jejich každodenním životě. Je tam spousta zpravodajského obsahu, protože je tak důležitý. Ale je tu spousta lidí, kteří mají zájem o další novinky... Myslím, že to bude, dejme tomu 10, 15, možná 20 procent lidí v naší komunitě, kteří opravdu chtějí jít do hloubky.

Facebook se nezavázal k tomu platit přímo vydavatelům a může i nadále odpojit vydavatele od výnosů z reklamy. Jsou zde jen minimální záruky. Zdroj z Facebooku říká, že společnost očekává, že společnost bude mít zpravodajskou sekci v provozu do konce roku 2019.

A jak poznamenává Zuckerberg ve svých komentářích, není si jistý, zda by Facebook měl být kurátorem zpráv pro uživatele nebo by je měl nechat vybrat to, co chtějí vidět. Vedoucí pracovníci společnosti Facebook v současné době diskutují o tom, zda je třeba najmout tým editorů, kteří by produkt mohli spravovat.

Očekávejme, že vydavatelé budou ostražití před nejnovějším návrhem Facebooku, protože přichází po několika změnách strategie: Facebook v různých dobách například řekl vydavatelům, aby mu poskytli svůj nejlepší obsah a nechali Facebook, aby obsah zobrazoval přímo na svých stránkách, a sdělil jim, že bude současně snižovat význam role zpravodajského obsahu.

Na druhé straně Facebook a Google spolykají stále rostoucí podíl on-line reklamy, což může vydavatele motivovat, aby přistoupili k jakémukoli návrhu, který jim přináší větší příjmy.

A Zuckerbergův návrh přichází krátce po uvedení nového zpravodajského produktu Apple, který účtuje uživatelům $ 10 měsíčně za obsah „Netflix pro časopisy“.

Apple se pokusil přesvědčit vydavatele, kteří vytvářejí denní zprávy, aby se k této nabídce připojili, ale byl odmítnut New York Times a Washington Post, kteří vznesli námitku proti plánu společnosti Apple nechat si 50 procent příjmů a kontrolovat většinu informací o předplatitelích. Apple podepsal smlouvy s několika vydavateli novin, včetně Wall Street Journal, Los Angeles Times a Vox Media.

Zdroj: www.recode.net