Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Úspěšné obchodní modely a inovace jsou hlavním tématem konference DIS 2019

25. 3. 2019

Úspěšné obchodní modely a inovace jsou hlavním tématem konference DIS 2019

Dnes 25. 3. 2019 byla v Berlíně zahájena dvoudenní konference Digital Innovators Summit 2019, která se koná již po dvanácté. Konference se účastní přibližně 500 vrcholových vydavatelských manažerů ze 40 zemí z celého světa. Hlavním cílem konference je představit nejnovější trendy v různých směrech digitalizace časopiseckého trhu, diskutovat o největších hrozbách v odvětví a tomu, jak jim čelit. Budou představeny případové studie řady úspěšných digitálních časopiseckých projektů.

Na začátek konference byli účastníci seznámeni se zprávou Inovace ve světě médií, která letos vychází již po desáté. V letošním roce se zpráva zaměřuje na úspěšné obchodní modely pro vydavatele, jako je obrat k příjmům od čtenářů.

Příjmy čtenářů se staly ústředním tématem, když John Wiplers a Andrew Rolf, vedoucí představitelé agentury Innovation Media Consulting v USA a Velké Británii, představili na letošním summitu Digital Innovators v Berlíně krátký přehled svých nejnovějších inovací. ve zprávě Média 2019-2020. Publikace je výsledkem celoročního průzkumu prováděného Innovation Media Consulting pro FIPP, globální asociace časopiseckých médií.

V letošním roce je publikace zaměřena především na téma dosahování vyšších příjmů. John Wilpers uvedl, že identifikovali dvanáct osvědčených modelů příjmů pro mediální společnosti. Těm je věnováno prvních dvanáct kapitol knihy. Jsou to:

1. Příjmy od čtenářů

2. Placený obsah

3. Reklama

4. Filantropie

5. Maloobchodní výnosy

6. Akce

7. Členství

8. Poskytovatelství služeb IT

9. Příjmy jako agentury

10. Zprostředkování dat

11. Licence a rozšíření značky

12. Příjmy investorů

Každá kapitola obsahuje příklady z průmyslu. Wilpers řekl, že příjmy od čtenářů jsou velkým tématem dne. Jedním z hlavních důvodů je to, že lidé jsou stále více rádi, že si mohou zaplatit dobrý obsah ve světě, kde se na internetu šíří hlavně špatný obsah.

„Tam je tolik špatného obsahu, že lidé jsou konečně ochotni zaplatit za dobrý obsah. Kromě toho si vydavatelé stále víc věří, že mohou prodávat svůj obsahu. “

 

Hodnota obsahu

Wilpers řekl, že ti, kteří dosáhli úspěchu s převedením svého zásahu do podoby placeného předplatného, využili různých strategií k dosažení tohoto cíle, od pravidelných informačních bulletinů, pokrývajících specializovaná témata, personalizované předplatné a cílení na afinitní skupiny na Facebooku a Googlu s placenými příspěvky a placenými klíčovými slovy ve vyhledávání.

Co je nejdůležitější, řekl Wilpers, je vzít na vědomí tu nejdůležitější lekci, které se vydavatelé naučili za posledních pět let - "nikdy nepodcenit hodnotu svého obsahu".

V tomto případě odkázal na The New Yorker, "kde příjmy od čtenářů nyní převyšuje příjmy z reklamy v poměru 65 na 35 procent".

Jako „třešničku na dortu“, uvedl, že vydavatelé si nyní také uvědomili, že rostoucí počet odběratelů také směřuje vydavatelům nové příjmy z reklamy, protože růst placeného oběhu je příležitostí pro značky.

Během výzkumu, na jehož základě sestavili zprávu, jak uvedl Wilpers, zjistili, že flexibilní paywally dosáhly největšího úspěchu při převodu obsahu do předplatného. Vydavatelé se dozvěděli, že jeden rozsah se nehodí všem. Odkázal se na příklad Neue Zürcher Zeitung (NZZ), švýcarský deník vydávaný NZZ Mediengruppe v Curychu, kdo přizpůsobil paywall v souladu se 150 proměnnými odvozenými z analýz dat, včetně četnosti návštěv, strojového učení a modelování náklonnosti. Tato flexibilní strategie paywallové politiky - nyní známá jako „platební brány“ - v posledních třech letech zvýšila pětinásobně konverzi ze zásahu na předplatné. Webová stránka NZZ má téměř 600 000 registrovaných uživatelů, což představuje nárůst o více než 40% od roku 2017. To znamená 10 000 až 12 000 uživatelů měsíčně.

Výnosy z reklamy „nejsou mrtvé“

Andrew Rolf ve svém vystoupení uvedl, že si ze zprávy odnesl poučení, že navzdory růstu příjmů od čtenářů není role staromódní reklamy zdaleka u konce. Ve skutečnosti, řekl, že tržby z reklamy na celém světě v loňském roce vzrostly o 7,2 procenta, což je nejsilnější růst od roku 2010. Většina peněz však stále směřuje Facebooku a Googlu.

Řekl, že vydavatelé si začínají uvědomovat, že nejlepším způsobem, jak bojovat proti takzvanému duopolu, je nabídnout něco, co tito „obrovští technologičtí giganti“ nemohou nabídnout - redakční odbornost.

Za tímto účelem musí vydavatelé zvýšit používání značkového obsahu, podpořit bezpečnost značky a investovat do kvalitního redakčního obsahu.

Publikace se také zaměřuje na mediální technologie, blockchainy a na to, co šéfredaktoři označují za své „hlavní favority“: neobvyklé inovace, jako je například voňavá papírová bunda, kterou lze vytáhnout z časopisu.

zdroj: vlastní zpráva na základě materiálu FIPP