Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyhledávač Qwant podporuje směrnici o autorských právech

22. 3. 2019

Vyhledávač Qwant podporuje směrnici o autorských právech

Evropský vyhledávač vyčlení peníze, aby zaplatil tvůrcům a novinářům

Evropský vyhledávač Qwant zaměřený na ochranu soukromí prohlásil, že podporuje evropskou směrnici o autorském právu a vyčlení peníze, aby zaplatil tvůrcům a novinářům za práci, která generuje příjmy této platformy.

„Abych vám dokázal, jak daleko tuto směrnici podporuji, oznamuji, že ještě než hlasování proběhne, Qwant začne platit tvůrcům obsahu - zpravodajským organizacím za články, fotografům za fotografie - i tvůrcům hudby a videa, které indexuje náš vyhledávač,“ řekl v rozhovoru pro Les Echos ředitel Qwantu, Eric Léandri.

Qwant, který se prezentuje jako „první vyhledávač, který chrání svobodu svých uživatelů a zajišťuje, že digitální ekosystém zůstane zdravý“, představuje silný příklad v debatě, kde společnost Google a její sesterská společnost YouTube tasily zbraně proti směrnici o autorských právech.

Pan Léandri také vyzval k vytvoření veřejné platformy s otevřeným zdrojovým kódem pro identifikaci materiálů chráněných autorskými právy a určení toho, kdo by za něj měl zaplatit.

Pokud jde o článek 13, který vyžaduje, aby platformy jako Facebook nebo YouTube převzaly odpovědnost za obsah chráněný autorskými právy odeslaný uživateli svých služeb, řekl pan Léandri Les Echos:

„Existuje riziko, že filtrační technologie budou patřit společnosti Google, která právě investovala 100 milionů dolarů na zlepšení svého nástroje„ Content ID “nebo Facebook, který dělá totéž. To by znamenalo, že technologičtí giganti by se stali „strážci“ webu a byli by schopni ovlivnit osud platformy pro messaging, sociálních sítí, specialisty na cloudová úložiště atd. Mohli by shromažďovat data uživatelů a špehovat firmy až na úroveň nejmenších hráčů. “

Řekl, že myšlenka open-source systému identifikace obsahu by byla taková, že „společnosti, které jsou závislé na webu, by jím mohly zkontrolovat, zda obsah, který používají, je chráněn autorskými právy nebo ne. Například pokud odešlete fotografii, kterou chcete použít, a systém odpoví „ano“ nebo „ne“ v závislosti na přidruženém otisku prstu. Je to mnohem technicky jednodušší než lidé myslí. A spravedlivější. “

Společnost ve svém stanovisku uvedla, že „pomůže co nejrychleji uvést tyto technologie do života a navrhne normy, které budou v souladu s právy duševního vlastnictví, evropskou svrchovaností a ochranou svobodného a otevřeného internetu.“

Zdroj: www.europeforcreators.eu