Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Viditelnost televizních reklam pod mikroskopem

21. 3. 2019

Viditelnost televizních reklam pod mikroskopem

Viditelnost televizních reklam je zpochybňována, protože nové výzkumy naznačují, že 1/3 reklam v televizi není nikým sledována a že stále více roste poptávka ze strany manažerů televizního průmyslu po společných standardech pro měření viditelnosti reklam v televizi a videu.

I když existuje domněnka, že televizní reklama je silnější v oblasti viditelnosti než mnoho jiných reklamních kanálů, výzkum mediální agentury IPG Media Lab ukazuje, že 29% televizních reklam je vysíláno technicky neviditelně, nebo nejsou „viditelné na základě průmyslových metrik“. Stručně řečeno to znamená, že nikdo není přítomen v místnosti po dobu nejméně dvou sekund, když je reklama vysílána.

Agentura spolupracovala s TVision, aby provedla analýzu šestiměsíčního chování lidí při sledování televize - konkrétně aby sledovala, jak často diváci vidí reklamy.

Číslo 29% pro televizi odovídá 31% digitálního videa, které je klasifikováno jako neshlédnuté, uvádí AdAge.

„Viditelnost je již dlouhou dobu předmětem diskusí v oblasti digitální reklamy, ale nyní si průmysl uvědomuje, jak obtížné je také měřit viditelnost lineární televize a přesně sledovat, jak a kdy jsou reklamy sledovány,“ říká Chad Stoller managing partner IPG Media Lab ve svém prohlášení.

„Způsob, jakým byla televize historicky měřena, nezachycuje skutečnost, že televize má problém s viditelností, který je podobný problému s digitálními médii,“ řekl Luke McGuinness, prezident TVision. „Je si to velmi podobné z hlediska rozsahu a může to mít poměrně významný dopad na to, jak marketingoví pracovníci uvažují o své televizní reklamě.“

Studie použila technologii v domácnostech, která zaznamenala taková data, jako kolik lidí bylo v místnosti, když se zrovna zobrazovala reklama, zda si jí lidé všimli, a zda byla reklama sledována publikem, na které byla zaměřena.

Zjištění byla poněkud nekonzistentní napříč komoditními kategoriemi. Jasným vůdcem byla léčiva; tyto reklamy byly zhlédnuty po 75% času kdy byly vysílány, a reklamy na rekreační zboží a služby, což zahrnuje zábavu, hračky, hry, tělocvičny a fitness, byly viděny po 65% času.

Výzkumní pracovníci se domnívají, že nesrovnalosti mohou být způsobeny skutečností, že farmaceutické reklamy mají tendenci být delší a čím delší je reklama, tím větší je možnost zobrazení.

Mezitím chce ale většina vedoucích pracovníků televizního průmyslu v Evropě naléhavě vidět změny v měření televizní reklamy.

Společnosti Adobe Advertising Cloud, Sky, TV Beat a Alphonso dotazovaly 300 vedoucích pracovníků televizních stanic a zjistily, že 72% se domnívá, že průmysl by měl hledat nové definice a společné zásady pro měření viditelnosti reklam, zatímco dvě třetiny (64%) se domnívají, že standardizované definice zobrazení televize a videa musí být vyvinuta.

Zdroj: www.warc.com