Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Regulační orgány EU pokutují Google částkou 1,7 miliardy dolarů za blokování reklamních konkurentů

21. 3. 2019

Regulační orgány EU pokutují Google částkou 1,7 miliardy dolarů za blokování reklamních konkurentů

Google není předmětem kritiky jen v oblasti autorského práva, což se snaží řešit nová evropská směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, o které bude příští týden hlasovat Evropský parlament. Ještě důležitějším je donucení Googlu a dalších platforem k dodržování pravidel hospodářské soutěže obvyklým v našem prostoru. K tomu má pomoci nová legislativa v oblasti hospodářské soutěže, ale již nyní podniká Evropská komise kroky k tomu, aby dosáhla dodržování alespoň stávajících norem.

Proto uložila Googlu pokutu 1,7 mld. dolarů za porušení antimonopolních pravidel.

Zde je na místě otázky, zda bude Google riskovat další sankce v případě, že bude vyhrožovat vymazáním z výsledku vyhledávání vydavatele, kteří budou požadovat spravedlivý podíl z výnosů za komerční využívání jejich obsahu chráněného autorským právem?

Evropská unie ve středu 20. 3. 2019 nařídila společnosti Google, aby zaplatila 1,49 miliardy eur (1,69 miliardy dolarů) za omezování konkurence v sektoru online reklamy.

Evropská komise uvedla, že Google uzavřel smlouvy o exkluzivitě s majiteli webových stránek, čímž jim zabránil zahrnout výsledky vyhledávání soupeřů Google. Uvedla, že tato ustanovení byla v roce 2009 nahrazena prémiovými platbami a v témže roce společnost Google vyzvala vydavatele, aby požádali o povolení, jak zobrazovat konkurenční reklamy.

Komisařka pro hospodářskou soutěž v EU, Margrethe Vestagerová, řekla, že Google zabránil konkurentům v tom, aby byli schopni „soutěžit a spravedlivě inovovat“ na online reklamním trhu.

"Společnost Google upevnila svou dominanci v inzerátech online vyhledávání a chránila se před konkurenčním tlakem tím, že stanovila protisoutěžní smluvní omezení na webových stránkách třetích stran. To je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné," řekla Vestagerová v Bruselu.

Kent Walker, senior viceprezident společnosti Google pro globální záležitosti ve své odpovědi řekl: „Vždy jsme se shodli na tom, že zdravé a prosperující trhy jsou v zájmu každého. Již jsme provedli celou řadu změn v našich produktech, abychom vyhověli obavám, v následujících několika měsících provedeme další úpravy, abychom zviditelnili naše soupeře v Evropě. “

EU versus Google

Je to již třetí antimonopolní pokuta z Bruselu proti gigantu vyhledávače.

Loni v červenci zasáhly regulační orgány v Bruselu jednotku Alphabet pokutou 5 miliard dolarů za zneužití dominance svého mobilního operačního systému Android.

Google umožňuje výrobcům telefonů používat software s otevřeným zdrojovým kódem Android zdarma, ale EU ho obvinila z toho, že má takto prospěch ze svých vlastních služeb, protože nutí výrobce telefonů, aby zároveň se systémem přibalovali služby Googlu Search, Maps a Chrome.

V úterý ve svém blogu Walker řekl, že evropští zákazníci z Androidu budou nyní dotázáni, které aplikace budou chtít použít.

Vestagerová ve středu řekla, že je vítanou zprávou, že Google "zintenzivnil své úsilí v souvislosti se systémem Android" a Evropská komise bude sledovat, jak se bude zlepšená možnost výběru rozvíjet.

V roce 2017 EU také uložila Googlu pokutu ve výši 2,7 miliardy dolarů za zvýhodnění své nákupní služby před konkurenty.

Zdroj: www.cnbc.com