Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Agentura AFP vyzývá evropské novináře a vydavatele k aktivní podpoře autorského práva

19. 3. 2019

Agentura AFP vyzývá evropské novináře a vydavatele k aktivní podpoře autorského práva

V souvislosti s rostoucími veřejnými akcemi odpůrců nové evropské směrnice o autorském právu zaměřenými na vyvolání negativních společenských nálad vůči této pro vydavatele novináře nanejvýš potřebné legislativní normě vyzvala francouzská tisková agentura AFP novináře a vydavatele k tomu, aby také aktivněji veřejně vystoupili se svými argumenty.

Hlavní osobností této kampaně je bagdádský zpravodaj agentury Sammy Ketz, který již upozorňoval na potřebu reformy autorskoprávní ochrany pro vydavatele v několika svých předchozích článcích a prohlášeních. Nyní opět vyzývá k přijetí autorských práv pro vydavatele a upozorňuje na pozadí odporu proti směrnici.

 

Boj za svobodné, pestré zpravodajství pro uživatele internetu

Koncem března bude Evropský parlament konečně hlasovat o směrnici o autorských právech pro digitální věk. Tato směrnice, o níž se téměř tři roky intenzivně jednalo, umožní médiím a umělcům dosáhnout na podíl z tržeb z jejich vlastní práce, generovaných na internetu.

Až doposud si američtí internetoví obři nechávali lví podíl z těchto peněz pro sebe. Jedná se o zásadní problém pro tisk, umělce, demokracii a kulturu, a také o předmět neobyčejné bitvy vedené velkými internetovými platformami.

Už několik měsíců vysílají sociální sítě neblahé varování: pokud bude schválena evropská směrnice o autorských právech, bude to umíráček pro svobodu na internetu. Uživatelé už nebudou mít volný přístup ke službám. Bude potlačena tvořivost a zpravodajství a zavedena cenzura.

Ztratíme nedílnou součást svých životů: svobodný internet, který nabízí okamžitý přístup k téměř nekonečnému bohatství zpráv, kultury, zábavy a informací. Tyhle děsivé vyhlídky šířily desítky tisíc webových stránek. Dokonce vznikla petice s názvem “Zachraňme internet.” Kdo by za takovou věc nebojoval?

Za tímto pronikavým varováním se však skrývá důmyslná dezinformační kampaň.

Budou uživatelé internetu opravdu muset platit za přístup k internetu a posílání souborů? Ne. Směrnice mluví jasně. To jen velké internetové platformy s obřími tržbami budou nuceny platit médiím, umělcům a autorům.

Budeme jim tedy bránit v podnikání? Ani náhodou. Díky svému dominantnímu postavení na trhu odsávají dvě největší americké internetové platformy téměř 80 procent tržeb z reklamy na internetu. Desítky miliard dolarů ročně. Pokud zaplatí pár set miliónů tvůrcům obsahu na webu, nezničí je to o nic víc, než kdyby platily minimální daně v Evropě.

Tohle dělají všechny ostatní společnosti, které prodávají nějaký obsah: platí lidem, kteří jej vytvářejí.

Další lež, kterou šíří lobbisté: směrnice rovná se cenzura. Tohle je absurdní, protože víme, že mnoho novinářů za boj s cenzurou zaplatilo vlastním životem.

Pokud z internetu zmizí články nebo písničky, stane se tak jedině z rozmaru velkých platforem. V dnešní době jasně vyhrožují médiím a umělcům, že právě tohle udělají. Má to jediný důvod: nechtějí jim platit.

Nejde o planou výhrůžku. V minulosti musela média požadující platbu v jedné evropské zemi kapitulovat, když jejich zpravodajství nakrátko “odstavil” jeden z předních internetových vyhledávačů.

A jeden případ z nedávnější doby: loni v září italská Wikipedia zavřela své stránky v předvečer hlasování o směrnici o autorských právech coby varování uživatelům, jak bude internet vypadat, pokud bude směrnice schválena. Varování vyznělo podivně, protože Wikipedie se směrnice vůbec netýká.

Členské státy EU spojují síly právě proto, aby předešly takovým scénářům. Internetoví giganti těžko přestanou odkazovat na média, která čte půl miliardy Evropanů. Evropská unie je trhem, který nemohou ignorovat.

Existuje reálná hrozba pro svobodný tisk, která by došla naplnění bez směrnice o autorských právech. Pak by tržby dále plynuly internetovým platformám a média by postupně přicházela o živobytí. Taková situace už nastala – desítky titulů musely skončit. Kvalita naší demokracie je tak zjevně v ohrožení.

Ano, internet potřebuje rozmanitý, svobodný tisk. Ano, je třeba jej chránit před dezinformacemi, manipulacemi s veřejným míněním, státní propagandou, finančními lobbisty a trolly. Ano, potřebuje životaplnou demokracii. Ale z tohoto důvodu potřebujeme nezávislá, kritická média, která mohou žít ze své práce. Přijetí této směrnice je životně důležité pro média a pro přežití mnoha umělců a autorů. Ve hře je ale také přežití bohatého, pestrého internetu, kde má zpravodajství a kultura své právoplatné místo.

Sammy Ketz
AFP Middle East Senior Reporter
AFP Grand Reporter au Moyen Orient
sammy.ketz@afp.com
tel : 0096170828130

zdroj: vlastní zpráva