Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | GAFA a arogance

13. 3. 2019

GAFA a arogance

Francouzský deník Libération otiskl ve svém vydání 6. března 2019 článek významného francouzského novináře Laurenta Joffrina na téma působení duopolu digitálních platforem a jejich vlivu na mediální trh. Autor zdůrazňuje význam silné autorskoprávní ochrany a odhaluje ty, kdo vystupují proti návrhu nové evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.

"Bylo sympatické sledovat první kroky mágů, kteří chtěli změnit svět tím, že poskytnou další ohromné skryté možnosti digitální technologie různým oblastem vědění, dat, distribuce a komunikace. Ale od té doby se pod mosty "informačních dálnic" ponořily miliardy kliknutí. Začínající podniky se staly poddanými globálních feudálů, kteří ovlivňují život lidstva, hrabou zisky dosahující himalájských výšek, ovlivňují obchodování na burze a provádí daňovou optimalizaci, přijímají svá vlastní pravidla bez ohledu na suverénní státy, zneužívají své dominantní postavení, postavili se nad demokratické národy a ochotně sklánějí šíje před diktaturou, aby mohli plynout příjmy do jejich kapsy.

Na počátku dvacátého století byli hrozbou „kořistničtí baroni“ amerického kapitalistického Eldoráda, Rockefellerův Standard Oil, průmyslové kolosy vlastněné J. P. Morganem, Ford nebo Carnegie, kteří vytvořili oligopoly mocnější než Kongres a president. Tito kondotiéři ovládající trh našli své oživení o sto let později, v osobě zakladatelů Apple, Google, Facebooku nebo Amazonu.

To je důvod, proč francouzská vláda, v osobě Bruna Le Maire, měla sto důvodů, aby převzala iniciativu a zřídila národní daň z obratu těchto GAFA, jejíž průměrná sazba je nižší než u venkovské pekárny nebo malého podniku. Evropa opět promarnila příležitost hájit lidi, že má chránit vydělením princip takové daně, takže nedosáhne minimální daň, jejíž rozsah by byl umocněn akci jednotkou. Strach z odvety, dogmatický a vrozený liberalismus? Nevíme o tom mnoho. Přijetí, v každém případě, je krokem k rovnováze demokratické vlády zatím bezmocné proti těmto digitálním obrům, kteří se chovají jako v dobyté zemi.

Stejně jsme už mnoho let mluvili o prostředcích, jak omezit nenávistné, rasistické, antisemitské, sexistické darebáky, kteří zasahují do sociálních sítí. Zde existuje jen jedna otázka, která stojí za to: proč nikdo není za zneužití takového informačního prostředku stíhán, obviněn a potrestán podle zákona, když to publikuje obsah tohoto druhu. Manažeři GAFA si mezi tím hrají na Piláta Pontského, když tvrdí, že v žádném případě nejsou redaktoři obsahu, zatímco sami provozují soukromou cenzuru tím, že zakážou holé prsy, ale proč na uvedeném obsahu nechávají šířit svastiky? Stejně jako ve středověku je tu zákon pro rolníky, ne pro dravé pány.

Další, stále na evropské úrovni, probíhá bitva kolem směrnice zaměřené na ochranu autorských práv a zajišťování toho, aby tvůrci zpráv, novin, rozhlasové stanice, televize nebo agentury měly malý podíl z pokladu, naakumulovaného světovými vládci dat. Strach států, které se obávají odvety Američanů, a škodlivý účinek užitečných idiotů digitálního ultra-liberalismu, jako jsou například „pirátské strana“, kteří si říkají liberálové, ale jsou v podstatě pomocníky kapitalistické akumulace, již projekt zredukovali. Google, který se nezastaví před ničím, závislý na svém monopolu na vyhledávání, zároveň používá přímé vydírání, aby se postavil proti vůli volených zástupců tím, že otevřeně vyhrožuje, že už nebude, nebo bude špatně odkazovat na sdělovací prostředky, které budou chtít uplatňovat nový zákon. "Nebuďte zlo," uvádí multinacionální společnost ve svých interních dokumentech. Motto bylo minulý rok nahrazeno mírnějším sloganem: "Udělej správnou věc". Chápeme význam této sémantické změny: "Správná věc", "co je správné", to je to, co neprospívá občanům, ale akcionářům těchto společností a milionářům, kteří je ovládají."

 

LAURENT JOFFRIN

Zdroj: deník Libération z 6. března 2019