Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co řekli poslanci Evropského parlamentu o návrhu směrnice o autorském právu

27. 2. 2019

Co řekli poslanci Evropského parlamentu o návrhu směrnice o autorském právu

Včera podpořil na svém mimořádném zasedání Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu JURI návrh evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu k závěrečnému hlasování v plénu Evropského parlamentu.

Tomuto rozhodnutí předcházela složitá vyjednávání o konečné podobě návrhu, které proběhla v rámci trialogu zástupců Evropského parlamentu, Rady EU a Evropské komise. V rámci tohoto jednání zazněla řada vystoupení poslanců EP. Zde uvádíme výroky několika poslanců, kteří předložený návrh textu směrnice podpořili a vyjádřili se ve smyslu její potřebnosti pro další udržitelný rozvoj jednotlivých složek evropského kreativního sektoru.

Poslankyně Virginie Rozierová (S & D-FR) vyjádřila překvapení nad kritikou návrhu. Došlo k rozsáhlému úsilí o lobování, hromadná manipulace ve prospěch soukromých zájmů, kterou provádí Facebook a ostatní, trvá měsíce. Ukazuje to, že mají prospěch z toho, co dělají. Mnoho lidí bylo mobilizováno jejich falešnými zprávami. Nyní dominují digitální komunikační kanály a sociální média na úkor umělců a dalších tvůrců. To je to, čemu se říká hodnotová propast. Díla jsou distribuována zprostředkovateli a výnosy se nedostávají k tvůrcům. Kultura EU trpí jako celek. A společnost tím ztrácí, protože lidé nemají z těchto prací užitek. Zdůraznila, že červená linka v článku 14 o odměnách autorů byla zahrnuta do kompromisu, který považuje za vítězství. Zjistila, jak skandálně platformy financovaly kampaně proti směrnici. Proto také nepovažovala kampaně za spontánní akty. Americké digitální firmy se zabývaly šířením falešných zpráv, skrývaly, kdo financuje kampaně a podobně Uvedla paralelu s tím, co probíhalo v souvislosti s nařízení o obecné ochraně údajů, kde bylo šířeno také mnoho varování ze strany odvětví, a přesto internet stále funguje. Domnívá se, že rozsah mobilizace proti návrhům ukázal, že tato legislativa je na správné cestě, která zajišťuje, že umělci získají převahu nad platformami.

Poslanec Gilles Lebreton (ENF / FR) vyjádřil, že považuje za důležité bránit evropskou kulturu tváří v tvář vlivu USA a Číny. K některým bodům návrhu měl výhrady, ale celkově text jde podle něj správným směrem, aby chránil kulturu EU. Existují úlevy pro začínající firmy, to je dobrá věc, a pro zbytek existují určitá vágní ustanovení, ale je si jist, že Evropský soudní dvůr poskytne potřebné jasné informace o těchto otázkách. Nakonec poukázal na potřebu vidět konečný text.

Poslanec Jean-Marie Cavada (ALDE / FR) zopakoval své známé postoje ve prospěch umělců a dalších držitelů práv. Domnívá se, že autoři musí být schopni pracovat a dostat zaplaceno za to, co dělají, aniž by museli vytvářet svá díla v noci během svého volného času. Zisk platforem se každoročně zvyšuje, zdůraznil. Existují současně také argumenty ve prospěch internetových gigantů. Považuje ale za špatné, že dosahují masivních zisků, zatímco tisk příjmy ztrácí. Ve Francii se od ledna do srpna 2018 přesunulo 70% zisků od tisku k digitálním platformám. Pokud někdo vezme něco, co patří někomu jinému, měl by mu zaplatit. Firmám by nemělo být povoleno pouze přebírat obsah a distribuovat jej zdarma a nesdílet tímto získané příjmy s tvůrci a tiskem. Evropa potřebuje nezávislý tisk. Na závěr uvedl, že považuje kompromisní text za dobrý první krok k vytvoření lepší situace pro umělce a tvůrce.

Zdroj: vlastní zpráva