Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti poslal návrh autorskoprávního směrnice do závěrečného hlasování

26. 2. 2019

Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti poslal návrh autorskoprávního směrnice do závěrečného hlasování

Dne 26. února 2019 se uskutečnil další významný krok v projednávání návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Výbor pro právní záležitosti JURI na svém jednání schválil výsledky trojstranných jednání o návrhu směrnice, která proběhla v předchozích týdnech.

Pro návrh se vyslovilo 16 členů výboru, mezi nimi také jeho předseda europoslanec Pavel Svoboda a všichni další členové výboru z řad poslanců frakce Evropské lidové strany (PPE). Proti hlasovalo 9 poslanců vedených Pirátskou poslankyní Julií Redou,  zvláště z politických frakcí Zelených a radikální levice. Rozdělen zůstal klub sociálních demokratů, jehož polovina hlasovala pro a polovina proti výsledkům směrnice (proti byly 2 hlasy německých europoslanců a 1 polská europoslankyně).

Přehled hlasování je k dispozici na webové stránce http://www.europarl.europa.eu/cmsdata/161227/2019.02.26_Result%20of%20roll-call%20vote.pdf

Schválením výsledků trialogových jednání může nyní návrh směrnice postoupit do poslední fáze legislativního procesu, kterou je hlasování v plénu Evropského parlamentu. Schválením ve výboru JURI je jisté, že hlasování proběhne ještě v rámci současného funkčního období parlamentu nejpozději do konce dubna 2019 (ale lze očekávat, že se tak stane co nejdříve po dokončení překladů, tedy ještě v březnu 2019).

Zdroj: vlastní zpráva