Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé časopisů využívají nový zpravodajský servis společnosti Apple. Noviny nikoliv.

14. 2. 2019

Vydavatelé časopisů využívají nový zpravodajský servis společnosti Apple. Noviny nikoliv.

Apple říká, že chce pomáhat zachránit žurnalistiku.

Vše, co chce na oplátku, je polovina všech výnosů, které novináři vytváří, pokud budou prodávat svoje materiály prostřednictvím připravované nové předplatné služby společnosti Apple.

Cue pobouřil internet

Argument mého kolegy Casey Newtona pro bloggera Apple Johna Grubera:  50 procent je cesta, ale příliš vysoká - "šílená", podle Gruberových slov - vzhledem k tomu, že Apple obvykle bere 15 až 30 procent výnosů, které generuje někdo, kdo si koupí něco z App Store. A teď zásah do rány: Nový úhlavní nepřítel Apple - Facebook bere nula procent, když někomu pomůže získat předplatné publikace.

Takže co si teď Apple myslí?

Tady je krátká odpověď, kterou jsem připravil společně s rozhovory se zdroji z odvětví: Společnost Apple již podepsala dohody s řadou vydavatelů, v nichž obdrží 50 procent příjmů, které společnost Apple vytváří prostřednictvím předplatného na svou zpravodajskou službu, která se v současné době nazývá Texture a bude spuštěna jako prémiová verze aplikace Apple News tuto jaro.

A někteří vydavatelé jsou rádi, že to udělali, protože si myslí, že Apple zaregistruje do nové služby mnoho milionů lidí. A radši by měli menší procentní podíl z většího počtu předplatitelů než větší část z menšího počtu.

Podle slov jednoho představitele vydavatelské společnosti, který je optimistický ohledně plánů společnosti Apple: "Důležitý je absolutní počet zaplacených dolarů, ne procento."

Zdá se, že tento argument nepřesvědčí velké noviny, včetně New York Times a Washington Post, že se Apple snaží je přidat ke svým službám. Obě společnosti v posledních letech budovaly vlastní digitální business a mohou mít pocit, že kontrolují 100 své produkce, radši než aby přenechaly kus provozu obří technologické firmě.

Ale nechme Apple - který odmítl věc komentovat - a jeho vyjednávací partnery - kteří nechtějí říct o Apple na záznam ani slovo – ať si to vyjasní.

Ale tady je rychlá story o tom, jak jsme se dostali sem:

Pamatujete si iPad a to, jak revolucionalizoval publikační činnosti? Lidé si to opravdu mysleli v roce 2009, a proto konsorcium vydavatelů, včetně Conde Nast, Hearst a Meredith , se spojilo ve službě "Netflix for magazines", která umožnila účastníkům číst všechny články, které chtějí, za měsíční poplatek.

Tato služba, která byla nakonec nazvána Texture, vyplácela 10% svých měsíčních příjmů operátorům, kteří ji rozdělili na základě užití svých titulů. A vydavatelé, kteří prodávali své materiály prostřednictvím služby, ale nevlastnili ani část Texture, získávali 50 procent příjmů, se také zřekli jejího používání.

Textura nikdy neměla moc výkonu a minulý rok ji koupil Apple za nezveřejněnou částku. Bude tvořit základnu nové předplatitelské služby Apple, kterou hodlá spustit za 10 dolarů měsíčně.

A poté, co Apple zakoupil Texture, vytvořil nové nabídky pro vydavatele časopisů, což jim dává zhruba polovinu výtěžku z předplatného, které služba generuje. Vydavatelé také získávají 100 procent příjmů z reklam, které generují jejich tituly.

To je stále velmi odlišné rozdělení od toho, které Apple nabízí distributorům videa, jako je HBO, kde si může zachovat až 85 procent všech výnosů generovaných předplatným prodávaným prostřednictvím Apple App Store nebo jiných vývojářů aplikací jako Spotify nebo Fortnite tvůrce Epic Games, kterí drží 70 až 85 procent výnosů, které jejich aplikace generují prostřednictvím společnosti Apple.

Společnost Facebook zatím nezískává žádné výnosy, když pomáhá vydavatelům zpráv prodávat předplatné - ale sama vlastně neprodává předplatné. Místo toho Facebook nasměruje své uživatele na stránky vydavatelů a nechává je tak plnit dohodu.

Mohli byste tvrdit, že jelikož věc, dříve známá jako Texture, bude službou Apple, je spravedlivé, aby s ní Apple zacházelo jinak než s materiálem vlastněným partnery Apple App Store. Ale to není nijak moc přesvědčivé, vzhledem k tomu, že služba nemůže existovat bez obsahu. Apple také vyplácí více než 70 procent svých příjmů majitelům hudebních služeb, kteří využívají službu Apple Music.

Ještě přesvědčivějším argumentem, který uvedli vydavatelé souhlasící s tím, že spolupracují s Apple, je, že Apple bude věnovat spoustu času a peněz na podporu nové služby, o které si myslí, že může generovat miliony předplatitelů.

Nejlepší důkaz pro tuto teorii: Apple Music, který společnost Apple spustila v roce 2015, zaregistrovala více než 50 milionů platících účastníků kvůli propagační síle společnosti Apple a skutečnosti, že služba je dodána s přednastaveným zkušebním přístupem na Apple iPhonech.

Ještě jedno, nic z toho nemůže přesvědčit Times, Post nebo Wall Street Journal (který nejprve oznámil, že navrhl Apple svůj podíl příjmů, aby se připojily.

Na rozdíl od většiny vydavatelů časopisů, které jsou v současné době v Textuře, tyto tituly již vytvořily smysluplné obchody pro digitální předplatné, takže služba určená pro všechny, by mohla kanibalizovat to, co mají. Proto jsou také pochopitelně skeptičtí ke službě, kde by Apple měl primární vztahy se zákazníky.

A jestliže argumenty mezi Apple a mediálními společnostmi o podmínkách předplatného znějí familiárně, existuje důvod. Někdy to trvá dlouho, než se věci vyřeší.

Peter Kafka 13. února 2019

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 14. února 2019