Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Piráti a jachtaři na jedné platformě?

15. 2. 2019

Piráti a jachtaři na jedné platformě?

S tím, jak úspěšně postupuje projednávání legislativního návrhu evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, ztrácí někteří reprezentanti digitálních platforem klid. Typickou ukázkou takového vývoje je prohlášení Ivo Lukačoviče na jeho twitterovém účtu, kde říká: „“Pokud bude i jen titulek článku chráněný autorským právem, nebudou ve vyhledávačích žádné odkazy na stránky médií. Žádná daň z odkazu nebude.“

Pomiňme fakt, že se tu naprosto neodůvodněně a záměrně emotivně hovoří v souvislosti s autorským právem a jeho uplatňováním o výrazu „daň“. Toto slovo je pro digitální platformy využívající daňové optimalizace v daňových rájích na rozdíl od obyčejných občanů až neslušné. Daň je vždy platba odváděná státu. Nová směrnice o autorském právu nicméně státům EU žádné peníze nepřiznává. Pouze má přimět digitální platformy, aby platily za to, že komerčně využívají ve svých službách obsah, který vytvořil někdo jiný, tj. vydavatelé a jejich zaměstnanci – novináři.

Tvrdit, že ve vyhledávačích nebudou žádné odkazy na média, je když ne výhrůžka, tak přinejmenším zpupnost, která odhaluje dosavadní přístup digitálních platforem k tvůrcům obsahu. Ty pasuje na otroky, jejichž výsledky práce mohou zcela zdarma užívat k vytváření vlastního obohacení. Je zarážející, že tato slova slyšíme zrovna od majitele největšího tuzemského vyhledávače, který ve své společnosti zároveň produkuje mediální obsah a šíří jej prostřednictvím hned několika komunikačních kanálů.

Nepochopitelné je to o to víc, že by si měl být dobře vědom, že bez odkazů na kvalitní obsah od profesionálně připravovaných médií, zájem o jeho vyhledávací služby poklesne. Pokud se ve výsledku vyhledávání budou uživatelé setkávat ve větší míře s produkcí zpráv z dílny dezinformačních zpravodajských webů, s fámami a neověřenými informacemi, tak za určitou dobu prohlédnou a přestanou služby takového vyhledávače používat docela. Ivo Lukačovič by si tedy měl spíše uvědomit, že úvodní stránka Seznam.cz nemusí být do budoucna pro většinu českých uživatelů internetu tou výchozí stránkou pro získávání důvěryhodných informací. Uživatelé se mohou jednoduše přeorientovat přímo na stránky těch, kdo důvěryhodný obsah vytvářejí. To by byl zajisté sen všech vydavatelů i dalších producentů textového a audiovizuálního obsahu, ale zároveň by to znamenalo výrazný zásah do fungování obchodního modelu této společnosti.

Přivítali jsme, že Evropská komise a návazně na ni také Evropský parlament a Rada EU uznaly, že dominance digitálních platforem překonala v evropském ekonomickém prostředí únosnou míru. Rozhodly se tak, jako je tomu ve většině jiných sektorů a odvětví. Vzhledem k nefunkčnosti tržních principů bylo nutné v přiměřené míře přistoupit k nezbytným regulačním opatřením, která mají na digitálním trhu zajistit nám Evropanům přijatelný řád a rovnováhu. Směrnice o autorském právu, která má zpřesnit pravidla ochrany autorských práv v dynamickém, mnohavrstvém a proměnlivém digitálním prostředí, je pouze jedním krokem k nastolení obecně přijatelnějších pravidel na evropském digitálním trhu. Její zavedení bude souviset s dalšími legislativními normami týkajícími se činnosti platforem, například transparentnosti vyhledávacích algoritmů, zdanění digitálního podnikání v místě vytváření příjmů, potírání „fake news“ a podobně. Evropský digitální trh nemůže být volným mořem, kde za obzorem platí jen právo silnějšího. To by měli pochopit všichni, u nichž směrnice o autorském právu vyvolává odpor, ať jsou to Piráti, kteří se chtějí etablovat jako nová pozitivní společenská síla či jejich nejčastější oběti – jachtaři, kteří plachtí v síti díky větru proudících informací.

Ivo Lukačovič, jako vlastník mediální společnosti Seznam.cz a spoluvlastník vydavatelství Borgis, by si měl být nejlépe vědom toho, jak digitální platformy fungují. Měl by však také včas pochopit, jaký je jejich vztah k obsahu vytvářenému ostatními vydavateli a také, jaké jsou současné problémy vydavatelského odvětví v procesu digitální transformace.