Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Svobodu pro filipínskou novinářku Marii Ressovou

13. 2. 2019

Svobodu pro filipínskou novinářku Marii Ressovou

Jak dnes oznámila Světová asociace novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA, byla zatčena a postavena před soud loňská laureátka významné ceny pro ochránce svobody tisku a šíření informací Zlaté pero svobody paní Maria Ressa.

Novinářka byla obžalována za porušení článku 4 (c) RA 10175 v souvislosti s případem „kybernetické urážky“, což bylo před nedávnou dobou předmětem protestu WAN-IFRA.

V prohlášení WAN-IFRA se uvádí, že zatření paní Ressové, výkonné ředitelky titulu Rappler, je opovržlivou eskalace toho, čemu již byla vystavena. Maria Ressa je už léta terčem trvalého, politicky motivovaného právního útoku, jen proto, že dělá s kolegy svou práci a vede veřejnou moc k odpovědnosti.

Poslední pokus o trestní za "kybernetickou urážku" podle právních předpisů, které dokonce nebyly platné, v době kdy byl údajný urážlivý článek zveřejněn, je prostě absurdní. Pokud bude případ dále pokračovat i proti stanovisku vlastního právního týmu Národního úřadu pro vyšetřování, vytvoří se nebezpečný precedent pro všechny filipínské online vydavatele.

Dnes ráno, ještě před zatčením, WAN-IFRA zaslala filipínskému prezidentu Duartemu dopis  a okamžitě po zatčení umístila na své webové stránky protestní prohlášení.  V něm jménem světových vydavatelů vyzývá k okamžitému propuštění Marie Ressové a tomu, aby se uzavřel případ takzvané kybernetické urážky a obtěžování proti ní jednou provždy skončilo.

WAN-IFRA vyzývá všechny vydavaele a novináře, aby se připojili do kampaně na podporu Marie Ressové. Cílem této podpory pomůže širokému zveřejnění zprávy o zatčení této významné obhájkyně svobody tisku.

Kampaň na Twitteru:

@rapplerdotcom

@mariaressa

Zdroj: zpráva WAN-IFRA