Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Představení analytického nástroje Audience Explorer pro malé a střední vydavatele zpravodajství

12. 2. 2019

Představení analytického nástroje Audience Explorer pro malé a střední vydavatele zpravodajství

Nástroj je založen na zhruba 10 uživatelských zprávách, které lze použít k řízení zaujetí čtenářů

Audience Explorer je bezplatný a snadno použitelný nástroj pro analýzu pro malé a střední vydavatele, který identifikuje věrné a angažované uživatele, obrací na ně pozornost, a přispívá tak k řízení dopadu žurnalistiky - a příjmů vydavatelů.

Audience Explorer je sada 10 výstupů, které se hlouběji noří do služby Google Analytics, aby konkrétně získaly typ dat, které vydavatelé potřebují k tomu, aby zlepšili vztah se svými věrnými a potenciálně loajálními čtenáři. Poskytuje vedle sebe pohledy na tři různé segmenty čtenářů, na to, jak u nich rezonuje obsah a na to, jak platformy ovlivňují jejich vztah k vašim webovým stránkám.

Jak každý vydavatel ví, je snadné se zahrabat do dat a nemít jasný obrázek o tom, co je důležité, když je analyzujete. Pomocí těchto přehledů mohou publikační týmy odfiltrovat šum vedlejších dat v Google Analytics a vygenerovat poznatky o taktikách a strategiích, které mění nezainteresované v každodenní čtenáře

Audience Explorer vydavatelům v podstatě pomůže pochopit publikum a získat nové.

Nástroj obsahuje tři další sestavy, které majitelé stránek mohou považovat za užitečné pro pochopení jejich celkového publika a výkonu jednotlivých částí obsahu a akvizičních kanálů.

Chcete-li přímo do nástroje, najdete instalační pokyny zde: http://bit.ly/DashboardInstructions

Nástroj Audience Explorer je vytvořen pro Center for Cooperative Media jako součást programu Audience Development Fundamentals, který podporuje nadace Knight Foundation. Nástroj byl také vyvinut ve spolupráci s asociací vydavatelů Local Independent Online News (LION) a jehjím programem RAMP s další podporou a řízením The Hechinger Report. Je modelován v návaznosti na nástroj News Consumer Insights vytvořený v rámci Google News Initiative.

Získávání publika, segmentace uživatelů a vytvoření strategie

Audience Explorer rozděluje klíčová data služby Google Analytics do tří kategorií uživatelů - známé jako segmenty - definované jejich vztahem k danému webu. Tyto segmenty - náhodní návštěvníci, potenciálně loajální čtenáři a milovníci značky - tvoří základní zdroj.

Průzkumník publika v podstatě pomůže pochopit a vytvořit publikum.

Zde je uvedeno, jak získávání funguje. Příležitostní návštěvníci mají povědomí o dané publikaci a nenavštěvují ji víc než jednou za měsíc. Vzhledem k tomu, že se jejich zájem o vaše tematické pokrytí zvyšuje (snad kvůli tomu, že děláte skvělé zpravodajství nebo děláte lepší práci při jeho distribuci - nebo obojí), se pohybují se tito čtenářem směrem k tomu, aby se stali perspektivně loajálními. Tito návštěvníci se mnohem více zabývají vašimi stránkami a navštěvují je dva až pětkrát každý měsíc. V průměru konzumují více stránek na relaci. A když zjistí, že mají vaši publikaci rádi, vaše publikace se stává nepostradatelnou součástí jejich života a navštěvují potom šest nebo vícekrát za měsíc. V tomto okamžiku jsou považováni za milovníky značky - v mnoha případech je to méně než 10 procent publika, ale každý měsíc vytváří až 60 procent zobrazení stránek.

Tyto vlastní segmenty je možno nainstalovat do služby Analytics. Dále je uvedeno, jak jsou tyto segmenty pojmenovány a definovány v Google Analytics. Jsou určeny k použití v zhruba 30denním časovém rámci.

• [CCM] Náhodní návštěvníci - uživatelé, kteří navštívili váš web jednou v časovém rámci prozkoumaném řídicím panelem.

• [CCM] Perspektivní loajalisté - uživatelé, kteří navštívili vaše stránky dvakrát až pětkrát v časovém rámci prozkoumaném řídícím panelem.

• [CCM] Milovníci značky - uživatelé, kteří navštívili vaše stránky šestkrát nebo vícekrát v časovém rámci prozkoumaném ovládacím panelem.

Vaším úkolem je měnit lidi z neformálního návštěvníka k milovníkovi značky. Milovníci značky jsou tím, co činí digitální mediální podniky úspěšnými. Čtou vaše příběhy, posílají vám tipy na novinky, oduševňují vaši práci, zanechávají komentáře a účastní se vašich akcí. Nejspolehlivěji zvyšují vaše page views, což podporuje reklamu na stránkách, a mají otevřené peněženky pro členství a předplatné.

Jak je můžete přesunout? Bohužel, žádný měřící panel vám neposkytne konečné odpovědi, které potřebujete pro své jedinečné publikum. Data musí být analyzována a Audience Exploreru, který je pro to určen. Pomocí přehledů z Audience Exploreru můžete lépe porozumět svým nejlepším čtenářům, obsahu, kterému se věnují, a kanálům, které preferují. Odtud rozvíjejte hypotézy o vašem obsahu, distribuci, designu stránek a zkušenostech uživatelů, pak vytvořte plán a použijte přehledy pro měření výsledků.

Konečně je třeba říci, že prohlížení těchto zpráv každý den nebude poskytovat mnoho smysluplných pohledů. Plná síla výstupů se ukáže sledováním toho, jak se metriky mění v průběhu času, zejména v reakci na strategické rozhodnutí, které uděláte. To bude, jak víte, pokud se vám povede rozšiřovat své milovníky značky, například pokud se rozhodnete soustředit více na Twitter, nebo prohloubit pokrytí zaměřené na konkrétní téma, či přepracovat stránku článku, abyste získali další e-mailové přihlašovací formuláře - nebo přijmout jakékoli jiné rozhodnutí, které vydavatelé dělají každý den.

To vám dá dobrý přehled o účinnosti vaší strategie a umožní vám zaměřit se na to, co máte rádi - vytváření fantastického obsahu, který zaujme čtenáře, kteří podporují vaši práci.

Hodně štěstí!

P.S. Následujte mě na Twitteru a LinkedIn a neváhejte se oslovit pomocí otázek, chyb nebo stačí, abyste pomohli nainstalovat nebo pochopit aplikaci Průzkumník publika.

Autor článku Ned Berke