Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Schvalování Výroční zprávy o financování České televize za rok 2016 v PSP ČR

31. 1. 2019

Schvalování Výroční zprávy o financování České televize za rok 2016 v PSP ČR

Dnes proběhla v Poslanecké sněmovně plánovaná debata o Výroční zprávě o činnosti České televize v roce 2016. Zprávu projednává Poslanecká sněmovny až nyní, byť vznikla již v březnu 2017. Důvodem byly volby spojené s ustanovením nové Sněmovny a jejích orgánů a projednávání naléhavých legislativních záležitostí. Ze strany některých poslanaců bylo ale pozdní projednávání zprávy kritizováno s odůvodněním, že to otupuje poznakty ze zprávy a nereflektuje změny, které v mezidobí nastaly.

Na podporu veřejnoprávní televize vystoupili především ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) a někteří členové Volebního výboru, kteří již schválili zprávu a její předložení plénu Sněmovny.

Z projevu ministra kultury je třeba především podtrhnout to, že ČT hospodaří dobře, což je ve výroční zprávě dokázáno. Nevidí proto důvod k případnému zvyšování koncesionářských poplatků nyní, ani v blízké budoucnosti.

S hlavní kritikou ČT vystoupil poslanec Jiří Valenta (KSČM). Úvodem se zaměřil na malou řídící činnost Rady ČT, která je podle něj do značné míry důvodem problémů v činnosti ČT, která se tak dostává do zcela nekontrolované moci managementu a zájmových skupin.

Upozornil na to, že financování ČT je netransparentní. Kritizoval také výdaje na práci PR agentur, které mají za úkol zvyšovat ve veřejnosti pozitivní obraz o ČT.

Zaměřil se na vysoký podíl publicitiky a komentářové části zpravodajství,která je podle něj obsahově nevyvážená. Mimo jiné také uvedl, že podle analýzy veřejnoprávní televize znevýhodňovala komunistickou stranu před krajskými volbami. Poslanci z pravicové opozice ale upozorňovali na to, že tuto analýzu kritizovali i pracovníci z oboru jako tendenční a nedostatečnou.

Proti veřejnoprávní televizi vystupovali i poslanci z řad SPD, kteří před schvalováním zprávy uspořádali tiskovou konferenci, která se nesla v duchu spílání České televizi.

Naopak na obranu stanice vystupovali sociální demokraté, poslanci z hnutí STAN i KDU-ČSL.

Po dlouhé a vyhrocené diskusi se poslanci nakonec nedostali ke schvalování Výroční zprávy o financování České televize za rok 2016. Kvůli dlouhým příspěvkům se o zprávě nestihlo hlasovat ve vyhrazeném čase. Není jasné, kdy se k němu dostanou příště.

Pokud zprávu dvakrát po sobě sněmovna neschválí, může odvolat celou Radu ČT.

Zdroj: vlastní zpráva