Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Témata, která budou v roce 2019 nejdůležitější: online dezinformace a mediální gramotnost

14. 1. 2019

Témata, která budou v roce 2019 nejdůležitější: online dezinformace a mediální gramotnost

V loňském prosinci byl přijat akční plán proti dezinformacím, v němž jsou stanoveny klíčové kroky k řešení dezinformací v rámci koordinovaného přístupu mezi orgány EU a ve spolupráci s členskými státy. Akční plán se řídí společným sdělením o potírání online dezinformace, které bylo již přijato v dubnu roku 2018, Komise podpořila evropskou reakci na tuto záležitost a v tomto ohledu stanovila nástroje samoregulace, včetně kodexu EU o online dezinformacích, sítě faktických kontrol a prostředků stimulujících kvalitu žurnalistiky.

Rok po zahájení této iniciativy uspořádá Evropská komise konferenci na téma "Boj proti online dezinformacím" (viz program zde). Účelem takové konference je zamyslet se nad dosavadním pokrokem a usilovat o větší úsilí, zejména v období před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019.

Vzhledem k významu, který se připisuje otázce dezinformací a nadcházejících voleb, je důležité upozornit na Evropský týden mediální gramotnosti, který se bude konat ve dnech 18. - 22. března 2019. Cílem akce je sledovat příslušné iniciativy členských států při zlepšování mediální gramotnosti. Bude to zároveň příležitost zvýšit pozornost a povzbudit voliče, aby se účastnili voleb. Navíc bude podporovat aktivity, které jsou určeny k rozvoji kompetencí mediálních pedagogů s cílem informovat děti o rizicích i příležitostech v prostředí internetu.

Další kroky:

29. ledna: Konference Evropské komise o "Boji proti online dezinformacím"

18. - 22. března: Evropský týden mediální gramotnosti

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members  // číslo 1 // 14. ledna 2019