Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | První kroky rumunského předsednictví v oblasti e-Privacy

14. 1. 2019

První kroky rumunského předsednictví v oblasti e-Privacy

8. ledna předložilo rumunské předsednictví na schůzi pracovní skupiny pro telekomunikace priority svého mandátu. Pokud jde o e-Privacy, předsednictví vyjádřilo ochotu pokročit v projednávání návrhu, přičemž zůstalo opatrné, neboť výslovně neuvedlo, že by mělo být dosaženo jistého obecného přístupu a do kdy, což se liší od údajů v předběžném programu. Předsednictví také trvalo na tom, že je důležité zabývat se návrhy, které prochází trialogovými jednáními, a to jmenovitě směrnice o PSI a program Digital Europe. Dne 10. ledna se uskutečnilo další jednání pracovní skupiny pro telekomunikace, ve kterém Evropská komise představila vztah mezi ePrivacy, kódem elektronických komunikací a GDPR a z toho vyplývající přidanou hodnotu dodatečných pravidel ePrivacy.

Celkově existuje mnoho spekulací ohledně směru projednávání návrhu v tomto kritickém okamžiku (konec legislativního období). Podle zdrojů EMMA/ENPA je cílem zahájit třístranná jednání do března, úplně mimo stůl. Nicméně tlak Komise, DPA a organizací občanské společnosti vyvolává silné politické podněty k přijetí obecného přístupu před koncem rumunského předsednictví (v červnu).

Další schůzka pracovní skupiny je naplánována na 17. ledna. Bude věnována některým problémům, které byly vzneseny během jednání Rady TTE (nelegální snímky dětí, výjimka pro národní bezpečnost, důsledky pro technologie umělé inteligence, IOT a MtoM technologie).

Kromě toho může být část příští schůzky pracovní skupiny (24. ledna) věnována ePrivacy a ustanovení o uchovávání dat. Podle zdrojů má předsednictví uspořádat dvě schůzky pracovní skupiny po týdnech.

 

Další kroky:

17. ledna: Další pracovní skupina TELE

24. ledna: Potenciální diskuse pracovní skupiny TELE

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members  // číslo 1 // 14. ledna 2019