Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva - rozhodující týden

14. 1. 2019

Autorská práva - rozhodující týden

Attaché členských zemí se minulý týden setkali, aby se informovali o postojích členských států k pojmu "nepodstatné části" tiskových publikací v návaznosti na dvojitý návrh formulovaný rumunským předsednictvím (buď je vyloučit bez toho, aby byly definovány nebo je vyloučil definováním nepodstatné povahy ve vztahu k "jednotlivým slovům a velmi krátkým úryvkům").

Výsledkem setkání bylo, že předsednictví získalo větší flexibilitu, neboť většina členských států se jeví jako ochotná podpořit kvantitativní kritéria (vyloučení jednotlivých slov a velmi krátkých výňatků z dosahu práva).

Pouze (neblokující) menšina nyní podporuje kritéria kreativity, jako Belgie, Irsko, Dánsko Polsko, Itálie, Nizozemsko, Slovinsko, Švédsko, Lucembursko a Finsko.

Zvláště je důležité, aby členské státy nakloněné vydavatelům (Španělsko, Slovensko, Německo, Řecko, Bulharsko, Rakousko) projevily pružnost nebo propagovaly text evropského parlamentu, aby bylo možné v příštích dnech získat co nejlepší výslede, který by se blížil textu navrženému Evropským parlamentem.

Další kroky:

Předsednictví dnes zveřejnilo nový návrh k článku 13. Neexistuje ale žádná nová formulace článku 11, ale v návrhu jsou jen malé změny provedené v několika bodech odůvodnění.

Zdá se, že předsednictví požádá o aktualizaci svého mandátu v Coreperu na základě výsledků diskuse týkajícího se článku 11 z minulého týdne (kde se zdá, že většina členských států je flexibilní k přijetí

  • kvantitativního prahu pro krátké úryvky,
  • ochraně delší než 1 rok a
  • spravedlivého podílu pro novináře),

pro jednání trialogu v pondělí 21. ledna.

EMMA a ENPA naléhavě vyzvaly své členy členy, aby informovali vlády / velvyslance o stanoviscích evropských vydavatelů. Toto je s největší pravděpodobností poslední možnost, kdy členské státy mohou ovlivnit obsah směrnice.

Další kroky:

15. ledna: Pracovní skupina pro intelektuální vlastnictví

18. ledna: Jednání Coreperu

21. ledna: Poslední trialog

18. února: Rada pro konkurenceschopnost - autorská práva

únor: Možné hlasování výboru JURI

Březen: Možné hlasování v plénu Evropského parlamentu

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members  // číslo 1 // 14. ledna 2019