Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nejen Rakousko, ale i další země připravují zavedení daně z digitálních služeb

11. 1. 2019

Nejen Rakousko, ale i další země připravují zavedení daně z digitálních služeb

Ve Velké Británii vyhlásilo ministerstvo financí (úřad správce pokladu) veřejnou konzultaci pro zainteresované podnikatelské subjekty k návrhu daně z digitálních služeb. Smyslem konzultace je nastavit podmínky tak, aby se daň dotkla digitálních platforem, vyhledávacích služeb, tržišť a podobných služeb, ale nezasáhla například vydavatele tisku působící v digitální oblasti. Konzultace proběhne do 28. února 2019.

Nová daň z digitálních služeb je určena k podchycení plateb sociálních médií, vyhledávačů a internetových tržišť s celkovými globálními příjmy a výnosy ve Spojeném království nad určitou prahovou hodnotou. Bude zahrnuto do návrhu státního rozpočtu 2019-2020 a vstoupí v platnost v dubnu 2020. Vláda navrhuje definovat podnikatelské činnosti, které odvozují nejvyšší možnou hodnotu od účasti uživatelů, a ukládat daň z příjmů z těchto aktivit. To bude zahrnovat vymezení uživatelské účasti a provozování platformy sociálního média, vyhledávače a online tržiště bez jakéhokoli seznamu výjimek. Vláda však uznává, že tento přístup by mohl způsobit nejistotu, a to zejména na hranicích mezi trhem a prodejem vlastního zboží, vyhledávačem a webovou stránkou, platformou sociálních médií a webovými stránkami s funkcionalitou komentářů, online obsahem a platformou sociálních médií. Konzultace obsahuje některé příklady týkající se novinových webových stránek a ptá se, zda společnosti identifikují i jiné problémy.

Vydavatelské společnosti by proto měly přezkoumat dokument konzultace a do 28. února 2019 doručit individuální odpovědi na ministerstvo financí, pokud návrhy digitálních daní ministerstva vytvářejí nejistotu, problémy nebo by negativně ovlivnily výnosy z jejich webových stránek, digitálních služeb a souvisejících digitálních aktivit, současných i budoucích.

Odkaz na materiál britského ministerstva financí týkající se konzultace k návrhu daně z digitálních služeb: consultCon - GOV.UK

zdroj: Zpráva WAN-IFRA