Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Neřešení nahrává pouze online gigantům

8. 1. 2019

Neřešení nahrává pouze online gigantům

Rumunské předsednictví Rady EU bude muset usilovat o dohodu členských zemí EU o návrhu reformy autorských práv EU. „Bohužel musím konstatovat, že dnešní třístranná jednání nepřinesla nějakou dohodu,“ uvedl ministr pro media a předseda Rady EU Gernot Bluemel dne 13. prosince 2018 pro agenturu APA. V "trialogu" vytváří členské státy EU, Evropská komise a Evropský parlament základní linii jednání.

Podle ministra a tehdejšího předsedy Rady EU Gernota Blümela je dohoda o reformě autorských práv nezbytná pro budoucnost celého evropského obsahového a kreativního průmyslu.

Blümel, kteří až do samého konce doufal v dosažení dohody v rámci předsednictví Rakouska do konce roku 2018, varoval: „Neřešení hraje do rukou pouze velkým nadnárodním internetovým gigantům, takže domácí účastníci trhu ještě dále vytlačováni. Tato směrnice je zásadní pro budoucnost celého evropského obsahového a kreativního průmyslu".

Evropský parlament hlasoval v polovině září o více než 200 změnách návrhu reformy autorských práv, zejména pokud jde o filtrování a odvozená autorská práva. Evropské obsahové a tvůrčí odvětví věří, že prostřednictvím reformy by se autoři jako nahrávací společnosti, filmová studia a umělci mohli víc podílet na zisku internetových gigantů. Stěžují si na hromadné porušování autorských práv na internetu. Škody jsou obrovské.

Ještě předtím, než se návrh dostal do závěrečných jednání v trialogu, rakouské sdružení tvůrců obsahu, jako je VÖZ, IFPI a VÖP vyzvala ve společném prohlášení k „pozitivním kompromisům, které by zajistily účinné a spravedlivé autorské právo EU“. „Reforma copyrightu má z pohledu mediálních společností v Evropě zásadní význam. Použití obsahu, či jen části tohoto obsahu, nelze provádět bez spravedlivého odškodnění,“ uvedl prezident rakouské asociace vydavatelů VÖZ Markus Mair.

Zdroj: www.voez.at