Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropské země připravují zdanění digitálních gigantů

7. 1. 2019

Evropské země připravují zdanění digitálních gigantů

Rakouský předseda vlády informoval, že jeho země připravuje od roku 2020 zdanění technologických gigantů po vzoru od roku 2019 zavedené francouzské daně dotýkající se společností skupiny GAFA: Google, Apple, Facebook a Amazon. EU usiluje o to, sjednotit politiku v této věci v celém bloku zemí EU.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz oznámil v uplynulých dnech plány uložit velkým internetovým a technologickým společnostem speciální sektorovou daň. Očekává se, že základní rámec rakouského systému zdanění bude podrobněji zveřejněn během vládního summitu na začátku ledna.

Kurzův návrh, který přichází v době, kdy Evropská unie usiluje o ustavení celoevropského poplatku, pravděpodobně vstoupí v platnost v roce 2020.

"Vedle celoevropského posunu budeme jednat i na celostátní úrovni. Zavedeme digitální daň v Rakousku," řekl Kurz.

"Cíl je jasný - zdaňovat společnosti jako je Facebook nebo Amazon, které generují obrovské on-line zisky, ale nezaplatí z nich téměř žádnou daň."

Evropská komise odhaduje, že tyto podniky v průměru platí ze svých zisků daňovou sazbu ve výši 9%, oproti 23% u tradičních společností.

Francie začne zdaňovat společnost Google, Apple, Facebook a Amazon - velké americké technologické společnosti známé jako GAFA již od od 1. ledna tohoto roku. Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire uvedl, že doufá, že nová daň zvýší v roce 2019 daňové příjmy o 500 milionů eur (570 milionů dolarů).

Francie navrhla komplexní daň za digitální služby, která by platila ve všech 28 členských státech EU. Ovšem Irsko, které hostí na svém území technologické firmy s pozoruhodně nízkými daňovými sazbami, je jednou z několika zemí, která tvrdí, že by tento krok zhoršil obchodní napětí mezi USA a EU.

Francie tvrdě usiluje o novou tzv. "Daň GAFA" - nazvanou po Googlu, Apple, Facebooku a Amazonu - aby zajistila, že globální giganti budou z jejich masivních obchodních operací v Evropě platit spravedlivý díl daní.

Francie zavedla vlastní daň na velké internetové a technologické společnosti, řekl ministr financí Bruno Le Maire, přestože se Evropská unie snaží o zavedení nového celoevropského poplatku.

"Daň bude zavedena bez ohledu na to, co bude dohodnuto k 1. lednu. Za celý rok 2019 získáme daňový příjem v částce odhadované na 500 milionů eur (570 milionů dolarů)," řekl před jistou dobou Le Maire na tiskové konferenci v Paříži.

Kromě zdanění přímých operací bude Francie také požadovat, aby společnosti platily daň z "příjmů z reklamy, internetových stránek a prodeje osobních údajů", řekl po setkání s ministrem pro hospodářský rozvoj Ruska Maximem Oreškinem.

Podle práva EU se mohou američtí technologičtí titáni, jako je Google a Facebook, rozhodnout podávat hlášení o svých příjmech v jakémkoli členském státě, což je vede k tomu, aby si vybrali země s nízkými daněmi, jako je Irsko, Nizozemsko nebo Lucembursko.

Takové podniky v průměru platí 9% daň, ve srovnání s 23% pro jiné podniky, podle komisařky EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager.

Nízké daňové sazby vyvolaly hněv mezi voliči v mnoha evropských zemích, ale 28-členný blok je rozdělen v tom, jak problém řešit.

Irsko, které je hostitelem evropského ředitelství několika amerických technologických gigantů, vede malou skupinu jinak převážně severských zemí, které tvrdí, že nová daň by mohla vést k represím proti evropským společnostem a zvyšovat hněv v USA.

Paříž však tvrdí, že opatření by mělo být výrazem úspěchu politiků EU před příštími volbami do Evropského parlamentu v květnu, což by pomohlo se vypořádat s protievropskými populisty.

Jakékoli změny daní musí členské státy ale schválit jednomyslně.

Francie a Německo se v tomto měsíci dohodly na zavedení měřítka, které by vstoupilo v platnost v roce 2021.

Bylo by stanoveno pouze tři procentní sazby na prodej reklamních předmětů a vstoupilo by v platnost, pouze pokud by nedošlo k širší dohodě.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která sdružuje demokracie na otevřeném trhu, se snaží vytvořit globální řešení, které zajistí, aby internetové skupiny byly zdaněny v zemích, kde podnikají.

Le Maire řekl, že nadále doufá, že do března bude možné dosáhnout dohody v celé EU.

Daň bude platit pro společnosti s celosvětovým ročním obratem nad 750 milionů eur, zejména americké obry, jako je Facebook, Google, Twitter, Airbnb a Uber.

"Jsme plně odhodláni prosadit jednomyslné evropské rozhodnutí," řekl a dodal, že Paříž a Berlín budou spolupracovat, aby přesvědčili ty, kteří jsou v Evropě stále proti daňovému.

Další členské státy EU, jako je Británie, Španělsko a Itálie, pracují také na vnitrostátních verzích digitální daně, zatímco Japonsko, Singapur a Indie plánují své vlastní systémy.

Vedoucí společnosti Google France, Sebastien Missoffe, uvedl, že v tomto měsíci je jeho firma připravena zaplatit novou daň, poukázal však na obtížnost posoudit, kolik by mohla každá země dostat z celosvětové reklamy.

"Problémem není zjistit, kolik Google zaplatí, ale kde Google zaplatí," řekl.

Francouzský krok k zavedení daně platné od 1. ledna přichází v době, kdy vláda usiluje o příjmy, aby zaplatila řadu finančních úlev přijatých ke zmírnění protestů "žlutých vest", které minulý měsíc proletěly zemí.

Balíček bude stát zhruba 10 miliard eur (11,3 miliardy dolarů) a posune francouzský státní deficit výrazně nad tři procenta HDP přípustného v EU, pokud nebudou nalezeny nové úspory nákladů a příjmy.

Zdroj: vlastní zpráva na základě informací z tisku a webových stránek zahraničních vydavatelských asociací