Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nová podpora vydavatelského odvětví v Kanadě

27. 12. 2018

Nová podpora vydavatelského odvětví v Kanadě

Kanada přijala nová opatření na podporu zpravodajských organizací. Celkem se jedná o tři směry, o kterých informuje ve svém materiálu ředitel kanadské profesní asociace vydavatelů novin. Informace byla poskytnuta členským organizacím Světové asociace novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA.

Silná a nezávislá zpravodajská média mají zásadní význam pro dobře fungující demokracii. Posilují občany tím, že jim poskytují informace, které potřebují ke svému rozhodování o důležitých otázkách, a rovněž slouží k tomu, aby přiváděly mocné instituce - včetně vlád – k odpovědnosti prostřednictvím zveřejňování informací, které by jinak nebyly zpřístupněny veřejnosti. Stručně řečeno, silná a nezávislá žurnalistika slouží veřejnému zájmu - Kanadě a pro Kanaďany. Kanaďané mají právo na širokou škálu nezávislých zpravodajských zdrojů, kterým mohou věřit, a vláda má odpovědnost za to, aby měli Kanaďané přístup k těmto zprávám.

V posledních letech změny technologií a způsob, jakým Kanaďané konzumují zprávy, znesnadňují mnoha poskytovatelům zpráv, aby našli a spravovali finančně udržitelné obchodní modely. V době, kdy lidé stále více dostávají své zprávy online a sdílejí zprávy a jiný obsah prostřednictvím sociálních médií, zůstaly mnohé komunity také bez místních zpravodajských služeb, které by je informovaly. Byly vyjádřeny obavy, že bez vládní intervence může docházet k poklesu kvantity a kvality žurnalistiky, kterou mají Kanaďané k dispozici, včetně významné ztráty v oblasti místních zpráv.

V listopadu 2018 se předseda vlády společně s dalšími vedoucími světovými politiky zavázal k podpoře silného a nezávislého zpravodajského sektoru v digitálním věku. Vláda si uvědomuje zásadní úlohu, kterou místní žurnalistika hraje v komunitách po celé zemi, a je odhodlána nalézt způsoby, jak pomoci lidem a komunitám, aby měli k dispozici místní zpravodajské služby.

V rozpočtu 2018 bylo oznámeno poskytnutí 50 milionů dolarů po dobu pěti let na podporu místní žurnalistiky v komunitách s nedostatečnými službami, což pomohlo zajistit, aby Kanaďané měli nadále přístup k informované a spolehlivé občanské žurnalistice. Počínaje rokem 2019-20 obdrží nezávislé neziskové organizace další vládní podporu k vytváření otevřeného zpravodajského obsahu. To umožní místním zpravodajským organizacím přístup k bezplatně vytvořenému obsahu, což pomůže posílit místní zpravodajství, protože organizace bojují se snížením kapacity.

Rozpočet 2018 dále ohlásil, že vláda prozkoumá nové modely pro poskytování finanční podpory pro žurnalistiku v Kanadě. Při určování svého přístupu vláda zvažovala dva klíčové principy, které stanoví, že jakýkoli mechanismus pro podporu odvětví zpravodajství musí být:

• Být v odstupu a nezávislý na vládě. Za tímto účelem bude zřízena nezávislá komise novinářů, která bude definovat a podporovat základní standardy žurnalistiky, definovat profesní žurnalistiku a určovat způsobilost.

• Zaměřen na tvorbu originálního zpravodajského obsahu.

S přihlédnutím k těmto zásadám oznamuje Hospodářská zpráva z podzimu 2018 záměr vlády navrhnout tři nové iniciativy na podporu kanadské žurnalistiky:

  • umožnění neziskovým zpravodajským organizacím přijímat charitativní dary a vydávat potvrzení o těchto darech,
  • zavádění nového vratného daňového úvěru na podporu vytváření originálního zpravodajského obsahu včetně místních zpráv,
  • zavedení nového dočasného nevratného daňového úvěru na podporu předplatného kanadských digitálních zpravodajských médií.

Přístup k charitativním daňovým pobídkám pro oprávněné zpravodajské organizace

V rozpočtu 2018 bylo oznámeno, že vláda hodlá prozkoumat nové modely, které by umožnily soukromé dárcovství a dobročinnou podporu důvěryhodné, profesionální, neziskové žurnalistiky, včetně místních zpráv. Za tímto účelem hodlá vláda zavést novou kategorii kvalifikovaných příjemců darů pro neziskové novinářské organizace, které produkují širokou škálu zpráv a informací, jež jsou v zájmu Kanaďanů. Jako kvalifikovaní příjemci dotací by tyto organizace mohly vydávat oficiální potvrzení o darech, které dárcům umožňují získat daňové pobídky pro charitativní dary (včetně daňového kreditu z dobročinných darů v případě fyzických osob a odpočtů pro korporace). Jako kvalifikovaní příjemci darů by tyto organizace měly také nárok na financování z již registrovaných charitativních institucí.

Nový refundovatelný daňový kredit na podporu zpravodajských organizací

Pro další podporu zpravodajské žurnalistiky v Kanadě připravuje vláda zavést nový refundovatelný daňový kredit pro kvalifikované zpravodajské organizace. Toto nové opatření bude zaměřeno na podporu kanadských zpravodajských organizací, které produkují širokou škálu zpráv a informací v zájmu Kanaďanů. Refundovatelný úvěr podpoří náklady na práci spojené s produkcí původního zpravodajského obsahu a obecně bude k dispozici jak neziskovým, tak i neziskovým zpravodajským organizacím. Z novinové a žurnalistické komunity bude vytvořen nezávislý panel, který bude definovat způsobilost pro tento daňový kredit a poskytne rady ohledně dalších opatření. Pokud bude ustaven, vstoupí refundovatelný daňový kredit v účinnosti od 1 ledna 2019.

Nový nerefundovaný daňový kredit pro předplatné kanadských digitálních zpravodajských médií

K podpoře kanadských digitálních zpravodajských médií při dosahování finančně udržitelného podnikatelského modelu hodlá vláda zavést nový dočasný, nerefundovaný 15procentní daňový kredit pro kvalifikované předplatitele uznaných digitálních zpravodajských médií.

Celkově bude navrhovaný přístup k daňovým pobídkám pro charitativní dary, refundovaný daňový kredit pro náklady práce a nerefundovaný daňový kredit na předplatné stát federální vládu podle odhadu v příštích pěti letech 595 milionů dolarů. Další podrobnosti o těchto opatřeních budou poskytnuty v rozpočtu 2019.

zdroj: zpráva WAN-IFRA