Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pozdrav výkonného ředitele Unie vydavatelů k Novému roku 2019

21. 12. 2018

Pozdrav výkonného ředitele Unie vydavatelů k Novému roku 2019

Vážení vydavatelé,

s nadcházejícím koncem roku 2018 se sluší trochu se ohlédnout zpět a zhodnotit jeho průběh. S blížícím se začátkem roku 2019 by zase bylo vhodné zmínit několik slov k našemu výhledu do budoucnosti.O obojí se pokusím v tomto krátkém zamyšlení.

Úvodem bych však chtěl především vám, všem malým i velkým vydavatelům, kteří jste členy našeho profesního spolku, jménem celé Unie vydavatelů upřímně poděkovat za vaši podporu. Díky vašemu členství a vaší průběžné finanční podpoře nám umožňujete již 27 let úspěšně fungovat a zastupovat naše společné zájmy. Představujeme jedinou profesní organizaci vydavatelů novin a časopisů v České republice, ale bez vaší podpory by nic z níže uvedených řádků neplatilo a nebylo možné dokázat.

Pouze díky vám jsme byli schopni hájit a prosazovat oprávněné zájmy vydavatelů tisku v domácím i evropském prostředí. V roce 2018 se nám v tomto směru podařilo dosáhnout některé dílčí úspěchy. Jako příklad našeho aktivního působení v rámci přípravy domácí legislativy můžeme uvést zákon o zpracování osobních údajů, který byl schválen v Poslanecké sněmovně začátkem tohoto měsíce. Jednalo se o dlouhé a složité projednávání. Po celou dobu jsme aktivně monitorovali vývoj návrhu zákona v legislativním procesu. Tímto zákonem se adaptují do domácí legislativy konkrétní prováděcí ustanovení Obecného nařízení o ochraně osobních údajů, tedy evropská legislativa známá jako GDPR. Naším jednáním a přesvědčováním jednotlivých poslanců se nakonec podařilo prosadit takovou podobu výjimky pro žurnalistické zpracování osobních údajů, která vychází vstříc potřebám všech vydavatelů a novinářů v České republice.

V oblasti evropské legislativy jsme intenzivní a soustavnou argumentací dosáhli zásadní změny stanoviska České republiky při jednáních o návrhu evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Díky spolupráci s evropskými vydavatelskými asociacemi EMMA a ENPA, jejichž jsme členem, se nám podařilo také prosadit možnost snížení sazby DPH pro digitální publikace na úroveň tištěných. Spolupracujeme i na dalších legislativních iniciativách. Spolu s evropskými asociacemi postupujeme koordinovaně i při jednáních o další legislativě, která se dotýká činnosti vydavatelů, jako je například nařízení o e-Privacy nebo regulační omezení pro označování zboží a informování spotřebitelů v tištěné inzerci.

V oblasti výzkumů trhu jsme v  roce 2018 poprvé zkušebně realizovali v rámci Media projektu nadstavbový modul zaměřený na získávání dat o frekvenci kontaktu čtenářů se čtenými tituly pro výpočet ukazatele OTS (Oportunity To See). Intenzivně probíhala příprava vnitřní reformy rozhodovacích procesů v rámci Unie vydavatelů, která podle dosavadních zkušeností přináší větší efektivitu řízení. Pevně věřím, že změny budou co nejdříve potvrzeny také valnou hromadou Unie vydavatelů, kterou připravujeme na začátek roku 2019.

Dovolte mi, abych při této příležitosti vyjádřil také velké poděkování všem členům Unie vydavatelů, kteří se zapojili do projektu zaměřeného na propagaci 100. výročí vzniku Československa. Tento unikátní projekt demonstroval, jakou mediální sílu představují periodika vydávaná členy Unie vydavatelů. Při vzájemné spolupráci dokážeme velice efektivně prezentovat sílu a působení tisku nejen vůči veřejnosti, ale také vůči Ministerstvu kultury, které bylo za Českou republiku naším partnerem v rámci projektu propagace oslav. V průběhu mediální kampaně publikovalo koncem října tohoto roku 11 vydavatelů celkem 158 inzerátů v 97 celostátních a regionálních titulech. Celková inzertní plocha by v přepočtu představovala 49 stran v ceníkové hodnotě 5,3 milionu korun. Zásah kampaně směřoval na 43 % obyvatel České republiky. Vydavatelé ale publikovali sami o sobě další ohromné množství materiálů věnovaných právě tomuto výročí. Tato PR podpora připomenutí a oslav 100 - letého výročí vzniku Československa představovala nejméně dalších 540 stran v hodnotě přesahující 100 mil. Kč.

Vaše důvěra je pro nás motivací, abychom i v příštím roce pokračovali v úsilí zaměřeném na prosazování zájmů většiny vydavatelů a intenzivně rozvíjeli veškeré dosavadní činnosti. V legislativní oblasti to bude pravděpodobně dokončení projednávání směrnice o autorském právu. Vzápětí bude následovat diskuze o nezbytné úpravě české legislativy, a to v takové podobě, aby poskytovala ochranu obsahu vytvářenému a publikovanému vydavateli v digitálním prostředí před jeho dosavadním zcela bezplatným využíváním digitálními platformami.  Cílem je přimět společnosti jako Google a Facebook k poskytování adekvátní náhrady českým vydavatelům. Pokud se nepodaří dohodnout se s nimi napřímo, potom se bude nutné zaměřit na zdroj jejich příjmů – na online inzerci a vybírat náhradní odměnu za využívání obsahu formou dodatečného poplatku z objemu zadavateli hrazené inzerce.

Budeme také prosazovat, aby se do domácí legislativy promítla novela směrnice o sazbě DPH pro digitální publikace. Zaměříme se i na téma legality provozování některých služeb veřejnoprávních médií na digitálním mediálním trhu.

Mimo legislativní oblast bychom se chtěli dále zaměřit na některé aktivity zaměřené na podporu čtení tisku nebo na zefektivnění fungování některých činností, jako je výzkum trhu. Nedílnou součástí budou také další PR projekty, včetně pokračování v oceňování nejvýznamnějších periodických titulů v jednotlivých kategoriích (deník roku, časopis roku, zpravodajský počin roku,  atd.).

Budeme také rádi za všechny vaše návrhy. Chceme řešit vaše připomínky týkající se naší činnosti, protože zpětná vazba je důležitým ukazatelem směru pro naši další činnost.

Přejeme novinářům a všem zajišťujícím provoz všech vydavatelství hodně zdraví a úspěchů v roce 2019. Bude to rok, kdy si připomeneme 300 let od vydání prvního českého periodika. Bude to i rok, kdy si posvítíme na digitální platformy.

S pozdravem

Ing. Václav Mach

výkonný ředitel Unie vydavatelů