Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | CEO FIPP James Hewes píše o tom, co se pravděpodobně bude odehrávat v médiích v roce 2019

7. 1. 2019

CEO FIPP James Hewes píše o tom, co se pravděpodobně bude odehrávat v médiích v roce 2019

Před několika týdny švédská vydavatelská asociace (Sveriges Tidskrifter) požádala CEO FIPP Jamese Hewese o jeho předpovědi na další rok. Zde je to, co řekl:

Jaká hlavní výzva bude stát před časopisovým průmyslem v roce 2019?

Myslím, že první výzva se bude zřejmě týkat výnosů z tištěných titulů. Na většině trhů bude i nadále klesat, i když existují náznaky toho, že k tomu nyní dochází pomaleji. To zase způsobí tlaky na náklady - což je pravděpodobně druhá výzva, jak uděláme tradiční tiskové podnikání ještě efektivnější. Jsem si docela jistý, že se to bude dít i v roce 2019 prostřednictvím dalších fúzí a akvizic, a to i po horečném vyjednávání posledních několika let.

Naší třetí výzvou je reklama, protože digitální reklama, která dlouhodobě přináší nižší výnosy na spotřebitele než na tisk, nyní čelí také krizi důvěry mezi obchodníky. Musíme v roce 2019 i nadále diverzifikovat naši příjmovou základnu, abychom se vyhnuli závislosti na reklamě jako podmínce pro naše přežití.

Nakonec si myslím, že vydavatelé budou i nadále čelit výzvám jak získávat a udržet si zaměstnance - trh práce je stále více konkurenční, zejména v případě mladých a digitálně nadaných talentů.

Jak bychom měli výzvám čelit?

Myslím, že jsou pravděpodobně tři hlavní věci, které musí vydavatelé dělat. První je větší spolupráce. V takových oblastech, jako je odpor proti síle velkých digitálních platforem a potírání digitálních reklamních podvodů, je průmysl mnohem efektivnější, pokud mluví jednotným hlasem. Podpůrné organizace jako FIPP, vaše tuzemské vydavatelské sdružení nebo jiné mezinárodní subjekty jsou velmi účinným způsobem, jak zajistit, aby naše jednotlivé hlasy byly slyšeny "jako jeden hlas".

Druhým je pokračovat v našem úsilí nepřetržitě se učit. Mediální průmysl se v roce 2019 bude měnit ještě rychleji, než tomu bylo v roce 2018. Jediným způsobem, jak udržet krok s touto rychlostí změn, je udělat osobní i organizační závazek učit se, konference, bílé knihy, nové případy , podcasty a videa - to vše poskytuje řadu informací z oboru, které musíte zvážit a absorbovat.

Posledním aspektem je nalezení nových příležitostí pro vaše podnikání prostřednictvím vytváření sítí. Společnosti se stále více vzájemně propojují, a to jak z hlediska využívání technologií, tak z hlediska jejich obecných obchodních vztahů. Pokud pracujete v izolaci, je pravděpodobné, že budete zapomenuti. Zavázat se k pravidelnému setkání s novými lidmi a zvažování nových myšlenek od třetích stran je zásadní součástí řešení výzvy od dnešního mediálního průmyslu.

Co je pět největších příležitostí pro časopisy v roce 2019?

No, mohu vám dát 11 příležitostí! Naši kolegové z Innovation Media Consulting, se kterými vytváříme každoroční zprávu Innovation in Magazine Media, identifikovali 11 nových obchodních modelů, které musí vydavatelé prosazovat, aby úspěšně diverzifikovali své tržby. Nechci kolegy poškodit tím, že vám je všechny řeknu. Budete se muset podívat na jednu z jejich pravidelných prezentací na našich odvětvových akcích.

Myslím si však, že největší příležitostí je placený obsah. Naše vstupní studie  Digital Subscriptions Snapshot, zveřejněná na začátku tohoto roku, představila obrovskou škálu novinových vydavatelů, kteří získávají značné příjmy přímo od spotřebitelů za svůj obsah. Je skutečně zřejmé, že spotřebitelé si stále více uvědomují hodnotu žurnalistiky a jsou ochotni za ni platit.

Příležitost pro vydavatele časopisů je přesunout se také do tohoto prostoru a myslím, že uvidíte velké množství společností, které se o to budou v roce 2019 snažit. Ale než se ponoříte do tohoto prostoru, musíte si být jisti, že produkujete vysoce kvalitní a jedinečný obsah, který ocení vaši čtenáři, jinak se budete obtížně snažit přesvědčit významné množství spotřebitelů, aby za váš obsah zaplatili.

Jaké nové trendy budou mít dopad na podnikání časopisů v roce 2019?

Myslím, že tři největší oblasti, které budeme v roce 2019 sledovat, jsou: i) hlasové služby; ii) umělá inteligence; a, iii) blockchain. Z nich je hlas nejdokonalejší. V současné době je v celosvětovém měřítku rozšířeno více než 50 milionů inteligentních reproduktorů, především zařízení Amazon Echo a Google Home. Pokračující růst těchto technologií umožní, aby rozvoj hlasových produktů byl zásadní hnací silou pro publikování v roce 2019. Využívání umělé inteligence je v současnosti omezeno především na další průmyslová odvětví, zejména na rostoucí trh se samořiditelnými automobily. Při publikování můžeme očekávat větší využití umělé inteligence v marketingu, zejména kolem paywallů, stejně jako v rámci zvýšené automatizace rutinních úkolů, jako je základní žurnalistika a překlady. Konečně je tu blockchain. Tady jsme zaostali, a proto není pochyb o tom, že první aplikace budou v bankovním sektoru. Existuje však mnoho potenciálního využití pro trvalý a nezměnitelný záznam o transakcích a vlastnictví v našem průmyslu, a mediální společnosti by měly moudře a pozorně sledovat vývoj.

Toto je pouze velmi krátké shrnutí některých výzev a příležitostí, kterým náš průmysl bude čelit v roce 2019. Budeme o nich diskutovat na našich dvou významných událostech pořádaných v příštím roce, Summitu digitálních inovátorů (Berlín, 25. - 26. března) a Světovém kongresu FIPP (Las Vegas, 12.-14. listopadu). Těším se, že vás tam uvidím!

Zdravím vás do roku 2019!

James Hewes

 

Zdroj: www.fipp.com