Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Ochrana whistleblowerů: setkání s rumunským atašé

18. 12. 2018

Ochrana whistleblowerů: setkání s rumunským atašé

Dne 13. prosince proběhlo setkání "koalice na ochranu whistleblowerů", zahrnující EBU (Evropské sdružení pro vysílání), EFJ (Evropská federace novinářů), EMMA, ENPA a NME s Anamarioua Stoiou, ataché ze stálého zastoupení Rumunska, která má záležitost v komptenci..

Vzhledem k tomu, že Rumunsko přebírá předsednictví, diskuse se zaměřila na dosavadní pokrok dosažený v Radě. Vzhledem k tomu, že hlavní obavy vydavatelů se týkají hierarchii systémů podávání zpráv a rozsahu působnosti návrhu směrnice, koalice organizací obhajovala alespoň zachování úrovně ochrany stanovené ve zprávě JURI, kterou poslanci přijali minulý měsíc (dvoustupňový přístup, který například poskytuje volbu mezi interním a externím zpravodajským kanálem a větší výjimka pro podávání zpráv veřejnosti).

Rumunské předsednictví bude mít za úkol najít v průběhu svých prvních dvou měsíců kompromis, aby bylo možné zahájit jednání o trialogu. Časový harmonogram se zdá být ambiciózní, nicméně nový text byl navržen, aby sloužil jako základ pro nový kompromis. Pokud jde o zbývající otázky, členské státy diskutují o možnosti mít jednu společnou právní základnu namísto 16 různých. Předsednictví bude mít za úkol nalézt rovnováhu znění článku 13. Hierarchie zpravodajských kanálů má být zachována, ale lze očekávat, že bude rozšířena výjimka pro podávání zpráv veřejnosti.

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members  // e.weekly 35 // 17. prosince 2018