Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Elektronické důkazy: Rada EU se shodla, ale Parlament je skeptický

18. 12. 2018

Elektronické důkazy: Rada EU se shodla, ale Parlament je skeptický

Rada pro otázky spravedlnosti EU přijala dne 7. prosince obecný přístup ke kompromisnímu znění textu nařízení o elektronických důkazech předloženému předsednictvím. Návrh garantuje extrateritoriální působení právních orgánů při vydávání soudních příkazů k získání elektronických důkazů v trestních věcech v zahraničí.

I když byly zařazeny některé pozitivní změny, například záruky týkající se "svobody tisku a svobody projevu v jiných médiích", odpovídají pouze částečně na obavy vydavatelů a nejdou dostatečně daleko na to, aby chránily žurnalistický obsah, redakční tajemství a svobodu tisku obecně.

Zatímco několik členských států (Německo, Nizozemsko, Maďarsko, Švédsko, Finsko, Řecko, Lotyšsko a Česká republika) hlasovalo proti návrhu, většina zemí EU podpořila kompromisní znění jako dobrý základ pro příští interinstitucionální jednání.

Rada EU je tedy připravena zahájit jednání s Evropským parlamentem v rámci trialogu, jakmile se parlament dohodne na svém postoji. Zdá se, že Rada EU má za cíl přijmout právní předpis před ukončením funkčního období Evropského parlamentu v květnu 2019. Nicméně německá spolková ministryně spravedlnosti a ochrany spotřebitelů paní Barleyová již teď povzbuzuje protějšky v parlamentu, aby hlasitě "sdíleli kritiku" a provedly také změny v návrhu Komise.

V Parlamentu zpravodajka poslankyně Sippelová (S & D / Německo) a stínoví zpravodajové vyjádřili obavy ohledně návrhu Komise. V této fázi se každý stínový zpravodaj zabývá konkrétním tématem návrhu a poté předloží vlastní pracovní dokument. Teprve poté bude výbor LIBE projednávat návrh jako celek. Jeden stínový zpravodaj informoval, že před volbami do Evropského parlamentu by již neměl být předložen žádný nový návrh zprávy.

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members  // e.weekly 35 // 17. prosince 2018