Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Autorská práva: Zatím nedošlo k dohodě o klíčových tématech

18. 12. 2018

Autorská práva: Zatím nedošlo k dohodě o klíčových tématech

Tři instituce zapojené do trojstranného dialogu se minulý čtvrtek sešly k poslednímu pokusu pod vedením rakouského předsednictví o dosažení dohody o návrhu autorskoprávní legislativy.

Během schůze nebyla dosažena dohoda, což dává více času na přesvědčování dalších členských států, aby se přiklonili k podpoře textu navrženého Evropským parlamentem. Současně toto zpoždění ale zvyšuje riziko, že nedojde k dohodě, protože čas zbývající k uzavření dohody je hodně omezen.

Nejpozdější možný termín pro uzavření dohody je 25. ledna, protože je třeba text zkontrolovat a přeložit (což trvá několik týdnů), pak jej schválí výbor JURI a nakonec je přijat na plenárním zasedání Evropského parlamentu.

Během trialogu nebyl dostatek času diskutovat o všech nevyřešených otázkách (články 11, 13 a 14-16). Článku 11 se jednání ani nedotklo. Stínoví zpravodajové jako Julia Redaová (Greens / Německo) pokračovali v předkládání nových návrhů, které nebyly projednány se zpravodajem, a zpozdily celý proces, což znemožnilo dosažení dohody.

Další důležité kroky:

Ve středu 19. prosince se uskuteční debrief Coreperu. Další a nejpravděpodobněji poslední trialog se uskuteční v rámci nového rumunského předsednictví dne 15. ledna.

ENPA a EMMA do té doby vyzývají své členy, aby pokračovali ve vašem úsilí na vnitrostátní úrovni a usilovali o převzetí formulace textu týkajícího se úryvků z návrhu předloženého Evropským parlamentem.

Další kroky:

19. prosince: Coreper

15. ledna: Poslední trialog

Březen 2019: Možná hlasování EP

Zdroj: EU Affairs Update for EMMA & ENPA members  // e.weekly 35 // 17. prosince 2018