Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé stále častěji počítají s nativní reklamou

12. 12. 2018

Vydavatelé stále častěji počítají s nativní reklamou

V roce 2017 nativní reklama přinesla vydavatelům zpravodajských mediální, podle zjištění z právě publikované studie Native Advertising Trends in News Media zpracované WAN-IFRA a Native Advertising Institute, průměrně 20% z celkových příjmů z reklamy.

Letošní průzkum, který zahrnul 148 vedoucích pracovníků zpravodajských médií z 53 zemí, také odhalil, že do roku 2021 vydavatelé očekávají, že bude až 36% jejich celkových příjmů z reklamy pocházet z nějaké formy nativní reklamy.

"Vydavatelé pokračují ve zdokonalování svých strategií v oblasti nativní reklamy, protože ta hraje stále významnější roli v jejich celkových reklamních strategiích," říká Vincent Peyrègne, generální ředitel Světové asociace novin a vydavatelů zpráv (WAN-IFRA). "Při použití nativní reklamy se inzerce méně rušivou a více relevantní pro zážitky spotřebitelů. Chuť po využití nativní reklamy roste, protože její využití se stává čím dál důležitějším pro každý obchodní model, obzvláště na mobilních zařízeních."

"Nativní reklama je pro řadu vydavatelů stále poměrně novou disciplínou, přesto má rostoucí finanční význam," říká Jesper Laursen, zakladatel institutu nativní reklamy. "Možná to nebude svatý grál, který vyřeší všechny problémy v odvětví, ale letošní studie ukazuje, že se stává integrovanou součástí obchodního modelu a bude zajímavé sledovat, jak se vyvíjí."

Vedle výsledků průzkumu zpráva také obsahuje tři případové studie, které se zabývají vydavateli, jako jsou The New York Times, Atlantik v USA, JP/Politikens v Dánsku a Telegraaf Media Groep v Nizozemsku.

KLÍČOVÉ POZNATKY

Zde je uvedeno několik klíčových poznatků ze zprávy:

52% dotazovaných vydavatelů uvedlo, že nativní reklama je pro jejich celkovou strategii reklamy velmi důležitá a 43% respondentů uvedlo, že je to důležitá. 87% respondentů má pozitivní pocit ve vztahu k nativní reklamě.

Vydavatelé nepochybně budují a organizují své operace, aby využili příležitostí, které nativní reklama představuje: 42% respondentů v průzkumu uvádí, že nyní mají své vlastní specializované reklamní studio, což je nárůst proti 35% v loňském roce. Dalších 29% má samostatný tým nativní reklamy.

Na druhou stranu roste počet vydavatelů, kteří využívají svého redakčního týmu pro nativní reklamu mnohem méně než před rokem, neboť tato praxe klesla ze 47% na 29%.

Jeden znepokojivý nález ze studie však ukazuje, že 9% vydavatelů neumísťuje na nativní reklamu žádné označení. Je to lepší než loňských 11%, ale stále je to daleko, neboť by to mělo být 0%.

Plný text studie v anglickém jazyce je k dispozici v kanceláři Unie vydavatelů.

WAN-IFRA bude v lednu pořádat webový seminář o této zprávě. Pro informace o nadcházejících webových seminářích je možné navštívit stránku https://events.wan-ifra.org/webinars.

zdroj: zpráva WAN-IFRA