Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Akční plán EU stanoví strategii boje proti dezinformacím

11. 12. 2018

Akční plán EU stanoví strategii boje proti dezinformacím

Dne 5. prosince byl v souvislosti s evropskými volbami roku 2019, jakož i množství vnitrostátních a místních voleb, které se budou konat v členských státech do roku 2020, zveřejněn interinstitucionální akční plán pro boj proti dezinformacím, který představila Evropská komise (viz zde). Akční plán je zaměřen na posílení boje proti dezinformacím v Evropě i mimo ni.

Akční plán byl vypracován v úzké spolupráci komisařky pro spravedlnost, práva spotřebitele a rovnost pohlaví Věry Jourové; komisařem pro bezpečnost EU Julianem Kingem a komisařkou pro digitální ekonomiku a společnost Mariyou Gabrielovou. Zaměřuje se na čtyři oblasti s cílem účinně vybudovat kapacity EU a posílit spolupráci mezi členskými státy a EU. Akční plán akcentuje čtyři různé typy činností:

- Zlepšení detekce: Strategické pracovní skupiny pro komunikace, Hybridní buňka EU v European External Action Service (EEAS) a delegace EU v sousedních zemích budou posíleny významným dodatečným počtem odborných pracovníků a nástroji pro analýzu dat.

- Koordinovaná reakce: V rámci institucí EU a členských států bude zřízen specializovaný systém rychlého varování, který usnadní sdílení údajů, hodnocení dezinformačních kampaní a včas upozorní na hrozby dezinformací.

- Online platformy a odvětví: Signatáři kodexu by měli co nejrychleji a účinněji plnit závazky vyplývající z Kodexu postupů a zaměřit se na akce, které jsou naléhavé pro evropské volby v roce 2019.

- Zvyšování povědomí a posílení pravomocí občanů: Kromě cílených osvětových kampaní budou orgány EU a členské státy podporovat mediální gramotnost prostřednictvím specializovaných programů.

Současně byla EMMA / ENPA vyzvána, aby se 6. prosince zúčastnila workshopu NewsGuard o dezinformacích. NewsGuard je společnost, která používá žurnalistiku k boji proti falešným informacím online. Soukromá společnost vyvinula ratingový systém "označení výživnosti", který je uveden na internetových zpravodajských stránkách. Společnost NewsGuard je v kontaktu s několika zainteresovanými stranami a Komisí, aby podpořili systém, který existuje již mnoho let v USA.

Další kroky:

  • Evropská komise a její vysoký představitel vypracují a provedou opatření stanovená v akčním plánu v úzké spolupráci s členskými státy a Evropským parlamentem.
  • Vzhledem k evropským volbám bude systém rychlého varování zřízen do března 2019. Zavedení bude doprovázeno dalším posílením příslušných zdrojů.
  • Signatáři kodexu budou muset Komisi předložit první informaci o výsledcích implementace do konce roku 2018, kterou Komise poté zveřejní v lednu 2019. Od ledna do května budou muset online platformy podávat Komisi zprávu měsíčně. Komise také provede v průběhu prvních 12 měsíců komplexní hodnocení provádění kodexu. Pokud by se provádění a dopad kodexu ukázalo jako neuspokojivé, může Komise navrhnout další opatření, včetně těch, která budou mít regulační charakter.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 34 // 10. prosince 2018