Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Text Rady EU týkající se návrhu k šíření teroristického obsahu online

11. 12. 2018

Text Rady EU týkající se návrhu k šíření teroristického obsahu online

Dne 6. prosince Rada schválila svou vyjednávací pozici k návrhu nařízení o předcházení šíření teroristického obsahu na internetu.

Obecný přístup Rady nebyl očekáván, protože návrh Komise byl předložen teprve 12. září. Na druhou stranu Evropský parlament jmenoval nového zpravodaje Dana Daltona (ECR / UK) a stínové zpravodaje právě až minulý týden.

Podle navrhovaného nařízení budou muset poskytovatelé služeb dodržovat určitou povinnou péči, jako je odstranění obsahu, nové smluvní podmínky, proaktivní opatření k zamezení opětovného výskytu obsahu, mechanismus podávání stížností ..., aby se zabránilo šíření teroristického obsahu v rámci jejich vlastních služeb. Povinnosti se mohou lišit v závislosti na riziku a úrovni vystavení služby teroristickému obsahu.

Kompromisní znění předsednictví zavádí nová pravidla, která se snaží zlepšit ochranu základních práv, včetně svobody projevu a informací, svobody tisku a pluralismu sdělovacích prostředků (bod odůvodnění 7). Kromě toho navrhovaný text obsahuje také některé změny týkající se definice "teroristického obsahu online" (bod odůvodnění 9), který poskytuje další podrobnosti o obsahu, který potenciálně představuje teroristické zaměření.

Žádný článek však výslovně neodkazuje na potřebu ochrany "spravedlivé rovnováhy mezi základními právy, zejména svobodou projevu a informací a potřebami veřejné bezpečnosti". Jeden nový problematický aspekt textu v článku 15 je, že "každý členský stát má pravomoc (...) bez ohledu na to, kde má poskytovatel hostovací služby hlavní sídlo". To by se týkalo vydávání příkazů k odstranění a mohlo by to představovat hrozbu pro svobodu tisku a sdělovacích prostředků.

Navzdory pokroku dosaženému z textu předsednictví by Evropský parlament měl návrh dále vylepšit, pokud jde o ochranu obsahu tisku a včasné odstranění teroristického obsahu v rámci služeb.

ENPA / EMMA bude nadále sledovat projednávání návrhu.

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 34 // 10. prosince 2018