Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rada TTE dne 4. prosince uzavřela práce rakouského předsednictví na ePrivacy

11. 12. 2018

Rada TTE dne 4. prosince uzavřela práce rakouského předsednictví na ePrivacy

Rada TTE se konala dne 4. prosince a členské státy mohly vyjádřit své celkové názory na otázky ochrany soukromí v oblasti elektronických komunikací, ale také se konkrétněji vyjádřily ve vztahu k zbývajícím otevřeným otázkám. Celkově z výměny názorů vyplynulo, že členské státy stále nesouhlasí s úrovní ochrany v článku 6 (údaje o elektronickém obsahu a metadatech), což vyvrací tvrzení, že otázky "telco" byly vyřešeny. V souvislosti s článkem 6 vznikla zcela nová otázka, jelikož některá ustanovení by byla v rozporu s úsilím o potírání online zneužívání dětí a nezákonných snímků. Několik členských států se rozhodlo řešit tuto záležitost jako prioritu. Kromě toho zůstávají pro členské státy další nevyřešené otázky v článku 11 (o uchovávání údajů) a článku 18 o určení příslušných orgánů.

Zajímavé je, že tři země vyzvaly k posouzení dopadů: Polsko, Irsko, Malta. Posouzení dopadu by dále zpomalilo vývoj projednávání návrhu a bylo by pozitivním způsobem přehodnocení všech otevřených otázek, které nebyly zatím posouzeny v rámci zkoumání dopadů.

Co se týče otázek EMMA a ENPA, země jsou stále velmi rozděleny v případě článku 10. Ty, které jasně podporují vypuštění, jsou Portugalsko, Finsko, Lotyšsko, (možná) Francie. Jiné země vyzývají, aby byl vrácen zpět v měkčí verzi (Bulharsko, Německo, Slovensko), a nebo jak jej navrhla Komise (Nizozemsko, Maďarsko). Česká republika byla ještě více otevřená a vyzvala k úplně novému přístupu (odstranění článků 8 až 10 z návrhu). Otázky týkající se telefonního marketingu (článek 16) byly považovány za politicky vedlejší: problémový článek byl zmíněn pouze Spojeným královstvím.

V rámci rakouského předsednictví již neproběhne žádné setkání pracovní skupiny pro telekomunikace. První zasedání, které se uskuteční za rumunského předsednictví, proběhne dne 8. ledna, kdy nové předsednictví předloží své priority. Setkání o ePrivacy se bude moci konat již následující den. Rumunské předsednictví uvažuje o několika možnostech, avšak v rámci Rady pro dopravu, telekomunikaci a telekomunikace (TTE) jasně uvedlo, že ePrivacy je pouze jeden důležitý návrh mezi jinými, které jsou důležité stejně. Pouze čas ukáže, jak se bude návrh vyvíjet v budoucnu.

Další kroky:

  • 8. ledna: zasedání pod rumunským předsednictvím

Zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 34 // 10. prosince 2018