Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nařízení Platform to Businness: Rada EU se dohodla na obecném přístupu

4. 12. 2018

Nařízení Platform to Businness: Rada EU se dohodla na obecném přístupu

Dne 29. listopadu Rada EU schválila svůj postoj k návrhu nařízení o P2B, čímž se o další krok přiblížila jednání v trialogu s Evropským parlamentem.

Text Rady se zdá, že odpovídá "mírnému" regulačnímu přístupu, neboť poskytuje uměřené řešení, spočívající v tom, že zprostředkovatelské služby by neměly být "povinny zveřejňovat detailní fungování svých mechanismů stanovení pořadí včetně algoritmů". V návaznosti na pozměňovací návrhy k článku 12a, které byly předloženy v rámci Parlamentu, některé členské státy (zejména Česká republika, Estonsko, Finsko, Řecko, Irsko, Lotyšsko, Polsko a Spojené království) jsou znepokojeny opatřeními k prosazení nařízení. Zahrnutí výrazu "sankce" do textu Parlamentu vyvolalo obavy některých členských států a mnoho z nich požadovalo nahrazení tohoto výrazu slovem "opatření". Rumunský zástupce oznámil na zasedání Rady COMPET dne 29. listopadu, že dokončení legislativy P2B je jednou z priorit nadcházejícího rumunského předsednictví EU, které začne v lednu.

Na straně Parlamentu probíhají diskuse před hlasováním, které proběhne ve výboru IMCO 6. prosince. Meziinstitucionální jednání začnou hned, jak Evropský parlament dosáhne dohody, pravděpodobně v příštím měsíci.

Další kroky:

6. prosince: hlas IMCO

zdroj: EMMA-ENPA EU Affairs update // vydání 33 // 3. prosince 2018