Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé novin hledají, jak získat platby od online technologických gigantů

30. 11. 2018

Vydavatelé novin hledají, jak získat platby od online technologických gigantů

Tisková média lobbují v EU za ochranu návrhu legislativy o autorských právech

Vydavatelé evropských deníků vyzývají vlády členských států EU, aby ochránily návrh legislativy o autorských právech, které budou vyžadovat, aby digitální společnosti platily za použití žurnalistického obsahu tisku a hudby chráněné autorskými právy.

Legislativa, směrnice o autorských právech, která prošla Evropským parlamentem v září – podpořilo ji 438 poslanců proti 226 - je nyní projednávána v tripartitních „usmiřujících“ diskusích s Evropskou komisí a členskými státy v Radě ministrů o své konečné podobě.

Každá strana tohoto třísměrného procesu brání svou verzi sporné právní normy, která byla předmětem obrovské lobbovací kampaně digitálních společností, vydavatelů zpráv a hudebních vydavatelů a aktivistů online práv.

Vztah

Tradiční tisk má komplikovaný vztah s digitálními giganty, jako jsou Google a Facebook, kteří používají materiál vydavatelů bez zaplacení, přičemž stále více luxují příjmy z reklamy, na kterých vydavatelé závisí, aby přežili. Vydavatelé, kteří požadují zaplacení materiálu chráněného autorskými právy, čelí dilematu, protože zároveň potřebují být vidět online, a proto nejsou ochotni jednoduše odmítnout digitální platformě přístup ke svému obsahu.

Cílem návrhu směrnice Evropského parlamentu bylo usnadnit producentům obsahu, jako jsou noviny nebo hudebníci, přimět on-line platformy platit licenční smlouvy za použití jimi vytvořeného obsahu.

Nyní se jedná o argumentech o tom, jak velké použití určitého obsahu může být osvobozeno od platebního požadavku - zejména jde o "úryvky a hypertextové odkazy". Platformy trvají na tom, že nadnárodní zákonodárci byli příliš vstřícní k vydavatelům.

Vydavatelé se obávají, že definice "nepodstatnosti", která vymezuje výjimky z dosahu práva podporované členskými státy v rámci trialogu, by zavedla vydavatele a on-line společnosti do nekonečných sporů. Jedna navržená definice by opravňovala požadavek platby za úryvky z článků pouze tehdy, pokud lze prokázat, že jsou úryvky výrazem intelektuální tvorby autora.

Vydavatelé také zdůrazňují, že hypertextové odkazy jsou výslovně vyloučeny z legislativního návrhu parlamentu a silně kritizují, že platformy používají výraz "tax link/daň z odkazu". Sdílení faktů také není problém, trvá na svém europoslanec, který vedl projednávání legislativního návrhu v Parlamentu.

Odezva

Google však hrozí, že ukončí činnost svého projektu Google News, pokud budou schválena navržená opatření, jak to učinil ve Španělsku v reakci na podobný zákon.

V otevřeném dopise ministrům spravedlnosti zemí EU vyzívá evropská asociace vydavatelů News Media Europe k podpoře parlamentního návrhu ve třístranných rozhovorech a varuje: "Chcete-li udržet pro budoucnost náš profesionální a nezávislý tisk; pokud chcete tisk s kvalitním, fakticky kontrolovaným obsahem; pokud chcete, aby vydavatelé mohli pokračovat v investicích do odborné žurnalistiky, je nyní čas jednat a podpořit "odvozené právo vydavatelů" (článek 11), jak bylo široce akcetováno dne 12. září v textu Evropského parlamentu.

"Je to zásadní krok pro budoucí rozmanitost a pluralitu evropského tisku, který je základem naší demokracie."

zdroj:  WAN-IFRA Executive News Service, 30. listopadu 2018 podle článku Patricka Smytha, evropského zpravodaje The Irish Times v Bruselu