Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor JURI hlasoval o whistleblowerech: bylo dosaženo posílení investigativní žurnalistiky

26. 11. 2018

Výbor JURI hlasoval o whistleblowerech: bylo dosaženo posílení investigativní žurnalistiky

Po zásadním parlamentním hlasování o direktivě o ochraně whistleblowerů, které se konalo dne 20. listopadu ve výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti JURI, bylo dosaženo polovičního vítězství na straně vydavatelů. Přísně stanovený třístupňový postup informování o činech zahrnutých do směrnice zavedený v návrhu Komise byl částečně zrušen podle kompromisní dohody dosažené v rámci Evropského parlamentu.

Jak uvedla zpravodajka Virginie Rozièreová během jednání "EBU Lunchtime Talk na téma „Je svoboda tisku ohrožena?" (22. listopadu), směrnice se zaměřuje na ochranu informátorů, nikoliv jen striktně při prosazování práva EU. V této souvislosti hraje důležitou roli investigativní žurnalistika. Zpravodajka se domnívá, že informování prostřednictvím médií nemůže být ponecháno jako poslední možnost. Poloviční vítězství vydavatelů spočívá ve skutečnosti, že kompromisní článek 13 má za cíl usnadnit zpřístupnění informací veřejnosti, Které je přesto povoleno pouze za určitých okolností (podmínky byly rozšířeny). Kompromis Evropského parlamentu se soustředil na tři hlavní body: rozšíření oblasti působnosti, posilování úlohy investigativní žurnalistiky a usnadnění zveřejňování informací, aby byly přístupné všem.

Předpoklad důvěryhodnosti informací o porušení práva, o němž informuje tisk, byl také klíčovým opatřením, jehož cílem bylo posílit ochranu informátorů. Poslankyně Rozierová oznámil, že v případě informací o porušení legislativy zveřejněných tiskem by měl být zdroj považován za spolehlivý z rozumných důvodů.

Interinstitucionální jednání začnou, jakmile Rada dosáhne obecného přístupu. Koalice vydavatelských a novinářských organizací se setká 28. 11., aby naplánovala lobbystické akce vůči Radě EU.

Zdroj: EU Affairs Update pro členy EMMA & ENPA // e.weekly č. 32 // 26. listopadu 2018