Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ePrivacy: poslední kroky před Radou TTE

26. 11. 2018

ePrivacy: poslední kroky před Radou TTE

Dne 22. listopadu se uskutečnilo jednání pracovní skupiny pro telekomunikace. Zatímco byl návrh nařízení jen stručně prodiskutován, skupina potvrdila agendu a další kroky v přípravě na jednání Rady TTE naplánované na 4. prosince.

Setkání COREPERu je naplánováno na středu 28. listopadu a přijme zprávu o pokroku ve vyjednávání a program jednání Rady TTE. Ve dnech předcházejících tomuto datu vypracují členské státy svůj postoj k aktuálnímu stavu projednávání. V této souvislosti s tím ministři formulují svá vyjádření k otázce, která je součástí postupu. Členské státy byly požádány, aby zvážily, zda nejnovější práce provedená v Radě posunula text správným směrem, pokud jde o dosažení vysoké úrovně ochrany údajů a soukromí a současně usnadní legitimní business v digitální éře. V tomto ohledu byly členské státy také požádány, aby vymezily hlavní nevyřešené otázky, které je třeba dořešit ještě před zahájením jednání s Evropským parlamentem.

Většina přípustných hranic z hlediska svobodného a nezávislého tisku nebyla v posledním textu řešena (tj. neuspokojivé znění týkající se podmíněnosti přístupu k obsahu (bod odůvodnění 20 / článek 8), žádné zahrnutí právního principu legitimních zájmů (článek 8), povinná předčísla pro marketingová volání (článek 16) a možnost, aby členské státy uplatnily požadavky článku 15 na vydavatele adresářů). Jediným hlavním tématem bylo zrušení článku 10, které však není jisté, že bude zachováno, neboť některé členské státy včetně Německa by chtěly vrátit jeho mírnější verzi.

Nyní nastalo kritické období pro jednání o návrhu. Je nutný trvalý tlak na vnitrostátní úrovni, aby se zajistilo, že obavy vydavatelů budou zmíněny na příští Radě TTE.

Další kroky:

28. listopadu: zasedání COREPER

4. prosince: další Rada TTE

Zdroj: EU Affairs Update pro členy EMMA & ENPA // e.weekly č. 32 // 26. listopadu 2018