Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé očekávají, že příjmy z reklamy na mobilních zařízení a videoreklam vzrostou v průběhu příštího roku růst o čtvrtinu, uvádí výsledky nového průzkumu

23. 11. 2018

Vydavatelé očekávají, že příjmy z reklamy na mobilních zařízení a videoreklam vzrostou v průběhu příštího roku růst o čtvrtinu, uvádí výsledky nového průzkumu

Evropští vydavatelé podle výsledků nového výzkumu předpovídají, že příjmy z reklamy z videí a mobilních telefonů vzrostou v průběhu příštího roku o více než čtvrtinu.

Dalších 60 procent uvedlo, že video, mobilní a sponzorovaný (nativní) formát reklamních obsahů bude klíčem k úspěchu v jejich podnikání.

Výzkum agentury Oath a Interactive Advertising Bureau (IAB) Europe také zjistili, že vydavatelé by chtěli najít způsob, jak prodávat reklamy prostřednictvím chytrých zařízení a streamovacích služeb.

Zpráva The 2018 Digital News Report uvádí, že 56 procent lidí ve Velké Británii přistupovalo ke zprávám na mobilních zařízeních, zatímco 43 procent uživatelů chytrých zařízení přistupovalo ke zprávám prostřednictvím těchto svých zařízení.

Vedoucí evropských platforem společnosti Oath, Henk Van Niekerk, řekl: „Obchodování programatickou reklamou nadále nabízí vydavatelům v celé Evropě jasné příležitosti a růst, ale přesto zůstávají mnohé hrozby.

V rámci výzkumného projektu bylo provedeno šetření celkem 171 členů IAB ve vydavatelském odvětví. Z Velké Británie se zúčastnili vydavatelé News UK, Telegraph, Hearst UK a Buzzfeed UK.

Více než 70 procent britských vydavatelů, kteří se zúčastnili průzkumu, uvedlo, že videoobsah by měl být v příštím roce jejich hlavní prioritou, ve srovnání s 55% v případě francouzských vydavatelů a dvě třetinami u německých vydavatelů.

Britští vydavatelé zapojení do výzkumu věřili, že příjmy z mobilních zařízení a videa by mohly vzrůst o téměř 30 procent, uvádí výsledná zpráva.

Ale téměř 40 procent evropských vydavatelů uvedlo, že se zajímají o to, jak by dál zpeněžovali růst digitálních čtenářů, ale brání jim v tom nedostatek kontroly nad tím, kde je jejich obsah zobrazován, čímž jsou zvlášť znepokojeni.

Další dvě třetiny uvádějí, že "dát hodnotu každé impresi", je jejich největší výzvou pro budoucnost.

Vyšší kvalita reklamy a "lepší zpeněžení" bylo shledáno klíčovým cílem pro vydavatele, kteří chtějí profitovat z růstu online publika.

Programatický nákup reklamy - praxe umisťování online reklamy prostřednictvím automatizovaného softwaru - byla považována velkou většinou dotazovaných za "nesmírně důležitou" pro budoucnost vydavatelské činnosti.

Přibližně 60 procent britských vydavatelů pocítilo, že automatizované reklamní nákupy jim poskytly konkurenční výhodu a 61 procent uvedlo, že software je "nesmírně důležitý". V případě jejich evropských kolegů se tak domnívá 83 procent.

Předchozí výzkum IAB Europe zjistil, že inzerenti vynakládají 12 milionů eur na programatickou reklamu, přičemž třetina z této částky připadla na video a téměř 60 procent na reklamu na mobilních zařízeních.

Zdroj: James Walker, pressgazette.co.uk, převzato z WAN-IFRA Executive News Service, 23. listopadu 2018