Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Iniciativa společnosti Google v oblasti zpravodajství směřuje do asijsko-pacifické oblasti granty pro mediální organizace ve výši 300 000 USD

22. 11. 2018

Iniciativa společnosti Google v oblasti zpravodajství směřuje do asijsko-pacifické oblasti granty pro mediální organizace ve výši 300 000 USD

Google expanduje se svojí aktivitou na podporu médií do asijsko-pacifické oblasti poté, co tam vyhledávací gigant přišel se svou Google News Initiative (GNI).

Tento program, známý jako GNI, je navržen tak, aby "pomohl kvalitní žurnalistice prosperovat v digitálním věku" poskytnutím grantů (tj. hotových prostředků bez vlastní spoluúčasti) mediálním organizacím, které jsou vyhodnoceny jako ty, které mají určitý potenciál. Iniciativa začala v Evropě v roce 2015 s fondem ve výši 170 milionů dolarů. Americká obdoba ve výši 300 milionů dolarů byla zahájena na počátku tohoto roku. Byla také rozšířena na YouTube pro který GNI vyčlenila 25 milionů dolarů a slíbila spolupracovat s mediálními subjekty na potírání falešných zpráv a při rozvíjení nových projektů.

V případě Asie a Tichomoří Google neříká přesně, jak velká je celková částka, ale slibuje granty „až do“ 300 000 dolarů pro vydavatele, kteří vyvíjejí nové obchodní modely a toky příjmů.

„Vítáme návrhy projektů zaměřených na zvýšení příjmů od čtenářů, včetně předplatného, programy členství, příspěvky a / nebo nové digitální produkty a služby. Panel společnosti Google a dalších technologických společností se seznámí s návrhy a podpoří vybrané projekty částkou až do výše 300,000 dolarů a bude financovat až 70 procent z celkových nákladů projektu,“ uvedla Kate Beddoe, Google vedoucí pro spolupráci v oblasti zpravodajství a publikační činnosti v příspěvku na blogu.

Mluvčí firmy řekl TechCrunch, že granty budou složit k šíření informací. Úspěšným žadatelům budou granty poskytnuty s podmínkou, že se zaváží sdílet své zkušenosti s širší komunitou, například jako materiál zveřejněn na internetu nebo na různých akcích. Tato informační výměna je zaměřena na pomoc médiím v oblasti Asie a Tichomoří, aby se učila jeden od druhého a sdíleli si zkušenosti.

Vznik fondu byl oznámen dnes, ale začne fungovat až od roku 2019.

Ti, kteří chtějí podat žádost, tak mohou učinit na příslušné internetové stránce (zde) od 28. listopadu do 9. ledna. Google sdělil, že poskytne další podrobnosti 11. prosince.

Google není jediná organizace podporující média napříč asijsko-pacifickou oblastí prostřednictvím grantů. Civil, mediální startup společnosti Blockchain, nedávno oznámil vytvoření fondu 1 milion dolarů pro Asii, ačkoli se ještě uvidí, zda se bude realizovat, protože společnost zrušila svůj ICO poté, co nedokázal zasáhnout minimální cíl 8 milionů dolarů.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 22. listopadu 2018